Stěhovat. Nestěhovat. Odborníci se neshodnou, co se sochou rudoarmějce v Pardubicích

21. červen 2022 07:37

Historici se neshodují v tom, jestli mají Pardubice odstranit, případně přemístit sousoší s rudoarmějcem z roku 1957 v centru města. Radnice požádala o názor osm odborníků. Podle nich je ale nesmyslné spojovat tuto problematiku se současnou politickou situací, tedy vpádem Ruska na Ukrajinu.

„Není-li jiného důvodu pro odstranění pomníku než důvody politické, pak by měl zůstat tam, kde je. Hrdé národy přijímají své dějiny tak, jak jsou, protože jsou to jejich dějiny. Slabé národy se za své dějiny stydí. Totalitní režimy se pokoušejí dějiny přepisovat podle politického zadání a s tím i ničit pomníky na minulost. Takto například mizely po roce 1939 pomníky TGM. Tak nebuďme jako oni,“ napsal například ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich.

Čtěte také

Sousoší je od akademického sochaře Josefa Malejovského, ztvárňuje rudoarmějce se zbraní v ruce. Pod ním stojí dívka se vztaženými pažemi a drží v nich věnec. Na stranách jsou pionýři a drží tam stráž. Na náměstí Republiky byla socha odhalená v roce 1957. O umístění sochy se v posledních letech veřejně diskutuje potřetí.

„Vzhledem k tomu, že ani mezi odborníky však nepanuje stoprocentní shoda na tom, jestli a proč památník odstranit, přemístit nebo jej ponechat tam, kde je, jsem přesvědčen, že by nebylo správné učinit nyní nahodilé, zbrklé rozhodnutí. Je dobře, že se otevřela diskuse, ale odmítám to, že by se toto velmi citlivé téma mělo stát populistickým bodem předvolební komunální kampaně,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Podivný skanzen?

Přemístění sochy navrhl městský obvod I a zastupitel a potom také poslanec Jiří Hájek (Pardubice společně/STAN). Stejný názor má od ruské anexe Krymu v roce 2014 i pardubický historik Jiří Kotyk. Na náměstí Republiky už stála třeba socha Vladimíra Iljiče Lenina, kterou město po roce 1989 nechalo odstranit.

Kdyby tam podle Kotyka měly zůstat všechny připomínky na minulé režimy, bylo by náměstí podivným skanzenem, řekl před časem ČTK. První pokusy o odstranění sochy rudoarmějce se datují už do roku 1968. Současní zastánci stěhování pomníku, který má status válečného hrobu, navrhují jeho přesun na městský hřbitov.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související