Stejný oběd pro člověka i psa? Pochutnejte si na společném jídle
Kristina Šemberová je zkušená autorka a editorka kuchařek. Spolupracuje se Zdeňkem Pohlreichem nebo Kateřinou Winterovou z televizního pořadu Herbář. Je také spoluautorkou kuchařky Sladká první republika o prvorepublikových sladkostech, opřených o mnohaletý výzkum.
Kristina dlouho pátrala v prvorepublikových novinách a časopisech, aby dala dohromady recepty a zajímavosti z té doby. „Zajímalo mě, jak lidé jedli a z čeho vařili. Vůbec to neměli jednoduché, protože do roku 1921 fungoval přídělový systém a hodně z nich bylo hladových. Co je zajímavé, že lidé neměli lednice, takže nakupovali skoro každý den a vařili pouze z toho, co bylo na trhu a na co měli peníze,“ popisuje. Za první republiky samozřejmě žila i bohatší vrstva, která si dopřávala šampaňské, ústřice, šneky a chodili do prvotřídních restaurací, jako byl třeba grandhotel Šroubek.
Smlsněte si na stejném jídle spolu se psem
Kristina je také autorkou kuchařky Neštěkej a jez! Všechny pokrmy obsahují super potraviny, které příznivě ovlivňují zdraví a kondici psů. Správnost receptů garantuje MVDr. Eva Štercová , která v knize popisuje způsob začlenění pamlsků do výživy psa i různé způsoby krmení psa. Většinu ze 78 receptů na jídla k nejrůznějším příležitostem mohou jíst i lidé, jen si je na talíři přisolí či okoření. „Při focení všechny dobroty pečlivě ochutnalo 22 chlupáčů nejrůznějších plemen a velikostí. Ochutnával i můj syn,“ směje se Kristina Šemberová.
Zatím posledním počinem Kristiny je kniha Víno ve sklence a na talíři
Krůtí maso v páře s batáty a jogurtem
Batát a pastinák reprezentují zeleninu, která plnohodnotně zastoupí přílohu, zasytí na dlouhou dobu a obsahuje prospěšné vitaminy A, B, C a E. Krůtí maso splňuje stejnou úlohu a díky svému nízkému obsahu tuku je skvělou volbou pro psy, kteří potřebují trochu shodit. Přirozené bakterie v bílém jogurtu harmonizují střevní mikroflóru. Ideální jídlo po nemoci, na kterou zabrala jen antibiotika.
Potřebujeme:
200 g krůtích prsou
1 batát
½ pastináku
½ červené papriky
100 g řeckého jogurtu
½ lžičky oregana
1 lžíce rybího nebo dýňového oleje
1 snítka oregana
Postup:
Prsa nakrájejte na 1cm plátky, batát oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pastinák oloupejte a nakrájejte na špalíčky. Maso se zeleninou vložte do napařovacího hrnce nebo pařáku a postavte ho na hrnec s vroucí vodou. Uvařte v páře doměkka, trvá to zhruba 15 minut. Nechte zchladnout. Papriku nakrájejte nadrobno a promíchejte ji s jogurtem. Posypte oreganem. Podávejte s masem a zeleninou, zakápnuté olejem a ozdobené lístky oregana.
Související
-
Frushi není sushi, i když vypadá skoro stejně. Vyzkoušejte tuhle sladkou laskominu
Frushi je sladká varianta sushi, do které ale nepatří mořská řasa. Někteří lidé, kterým právě mořská řasa nevoní, to kvitují s povděkem.
-
Recepty podle Magdaleny Dobromily v odlehčené verzi
Kuchařka Taťána Řeháková bydlí v kraji, kde žila i Magdalena Dobromila Rettigová. Ctí její odkaz, vychází z jejích receptů, ale pokrmy nezahlcuje tučnou stravou.
-
Stop nezdravým dietám! K štíhlosti se můžete projíst
Základem úspěšného hubnutí je mít se rád. Uvědomit si, že k tomuto kroku jste se rozhodli ne kvůli druhým, ale kvůli sobě. Musí vás podpořit i přátelé a rodina.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.