Stejný oběd pro člověka i psa? Pochutnejte si na společném jídle

6. listopad 2019

Kristina Šemberová je zkušená autorka a editorka kuchařek. Spolupracuje se Zdeňkem Pohlreichem nebo Kateřinou Winterovou z televizního pořadu Herbář. Je také spoluautorkou kuchařky Sladká první republika o prvorepublikových sladkostech, opřených o mnohaletý výzkum.

Kristina dlouho pátrala v prvorepublikových novinách a časopisech, aby dala dohromady recepty a zajímavosti z té doby. „Zajímalo mě, jak lidé jedli a z čeho vařili. Vůbec to neměli jednoduché, protože do roku 1921 fungoval přídělový systém a hodně z nich bylo hladových. Co je zajímavé, že lidé neměli lednice, takže nakupovali skoro každý den a vařili pouze z toho, co bylo na trhu a na co měli peníze,“ popisuje. Za první republiky samozřejmě žila i bohatší vrstva, která si dopřávala šampaňské, ústřice, šneky a chodili do prvotřídních restaurací, jako byl třeba grandhotel Šroubek.

Smlsněte si na stejném jídle spolu se psem

Kristina je také autorkou kuchařky Neštěkej a jez! Všechny pokrmy obsahují super potraviny, které příznivě ovlivňují zdraví a kondici psů. Správnost receptů garantuje MVDr. Eva Štercová , která v knize popisuje způsob začlenění pamlsků do výživy psa i různé způsoby krmení psa. Většinu ze 78 receptů na jídla k nejrůznějším příležitostem mohou jíst i lidé, jen si je na talíři přisolí či okoření. „Při focení všechny dobroty pečlivě ochutnalo 22 chlupáčů nejrůznějších plemen a velikostí. Ochutnával i můj syn,“ směje se Kristina Šemberová.

Zatím posledním počinem Kristiny je kniha Víno ve sklence  a na talíři.

Krůtí maso v páře s batáty a jogurtem

Batát a pastinák reprezentují zeleninu, která plnohodnotně zastoupí přílohu, zasytí na dlouhou dobu a obsahuje prospěšné vitaminy A, B, C a E. Krůtí maso splňuje stejnou úlohu a díky svému nízkému obsahu tuku je skvělou volbou pro psy, kteří potřebují trochu shodit. Přirozené bakterie v bílém jogurtu harmonizují střevní mikroflóru. Ideální jídlo po nemoci, na kterou zabrala jen antibiotika.

Potřebujeme:

200 g krůtích prsou
1 batát
½ pastináku
½ červené papriky
100 g řeckého jogurtu
½ lžičky oregana
1 lžíce rybího nebo dýňového oleje
1 snítka oregana

Postup:

Prsa nakrájejte na 1cm plátky, batát oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pastinák oloupejte a nakrájejte na špalíčky. Maso se zeleninou vložte do napařovacího hrnce nebo pařáku a postavte ho na hrnec s vroucí vodou. Uvařte v páře doměkka, trvá to zhruba 15 minut. Nechte zchladnout. Papriku nakrájejte nadrobno a promíchejte ji s jogurtem. Posypte oreganem. Podávejte s masem a zeleninou, zakápnuté olejem a ozdobené lístky oregana.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související