Frushi není sushi, i když vypadá skoro stejně. Vyzkoušejte tuhle sladkou laskominu
Frushi je sladká varianta sushi, do které ale nepatří mořská řasa. Někteří lidé, kterým právě mořská řasa nevoní, to kvitují s povděkem.
A co je na přípravě frushi nejtěžší? Pořádně míchat, aby se vám rýže s kokosovým mlékem nepřipálila. Se svým receptem se přišla do studia pochlubit zkušená sushi kuchařka Jana Beskydová.
„Zkoušela jsem uvařit rýži na frushi v rýžovaru, tak jako to dělám u sushi. Ale mnohem lepší je v tomto případě ruční výroba. Mléčnou rýži dělám z kokosového nebo z mandlového mléka,“ radí odbornice na sushi Jana Beskydová.
Nejlepší je frushi s mangem. Jak na to?
Budete potřebovat tři sta gramů rýže a litr kokosového mléka z konzervy. To je hutnější. Promícháte a přivedete k varu. Mícháte důkladně, jako krupicovou kaši. Osladíte podle chuti.
Když je rýže hotová a hezky měkká, necháte ji vychladit v lednici. Potom vezmete potravinovou fólii a na ni rýži navrstvíte. Přidáte ovoce nakrájené na kousky. Úplně nejlepší je mango, ananas, sladší kiwi. Hezky vypadají jahody. Potom zabalíte podobně jako roládu.
„Ale je potřeba si s tím opravdu pohrát, aby ovoce nevylezlo skrz rýži. Potom dáte do lednice ztuhnout natolik, aby se roláda dala krájet. A máte hotovo. Vznikne vám lahodné frushi,“ usmívá se Jana Beskydová.
Místo sójové omáčky servírujete s rozpuštěnou čokoládou, povrch rolky můžete posypat strouhaným kokosem.
Související
-
Jak připravit sushi doma? Poradí odbornice z Pardubic
Sushi znamená v japonském překladu kyselá rýže. Dá se říct, že je to dobře připravená sladkokyselá rýže zabalená do mořské řasy a obohacená o kousky syrové ryby.
-
Novinařinu mají v rodině, výborné sushi ale umí jen on
Letos je to dvacet let, co připravuje pro Český rozhlas magazín o vědě a technice Techno. A sedmnáct let uplynulo od doby, kdy nastoupil v České televizi. Pracoval ...
-
Zmrzlinový kornout bez lepku už není problém. Oběd ve školní jídelně ano
Při celiakii je jediným východiskem doživotní dodržování striktní bezlepkové diety. Zároveň je to velký zásah do naší peněženky a omezený výběr potravin.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka