Stezka v oblacích vede tabulky návštěvnosti v Pardubickém kraji

22. květen 2020

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Pardubickém kraji je dlouhodobě vyhlídková věž Stezka v oblacích v Dolní Moravě na Orlickoústecku.

Minulý rok ji navštívilo 300.000 lidí, vyplývá z údajů, které zveřejnila státní agentura CzechTourism. Ostatní cíle turistů mají návštěvnost o řád nižší.

Stezka v oblacích vysoká 55 metrů byla otevřena v roce 2015. Vznikla podle návrhu architekta Zdeňka Fránka, výstavba atrakce s tobogánem stála přibližně 100 milionů korun. Už za první rok provozu přilákala asi 180.000 lidí a funguje celoročně.

Polepšil si hrad Svojanov

Turisté v Pardubickém kraji také vloni často mířili do známého skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska. Přišlo jich 83.600, což je nejlepší výsledek za posledních 20 let. Ve statistikách se na něj dotáhl hrad Svojanov, který patří městu Polička, meziročně si polepšil o 39 procent na 83.500 návštěvníků.

Čtěte také

Postupně roste mezi turisty obliba Národního hřebčína Kladruby, kam loni zavítalo 71.700 lidí. Přispěl k tomu zřejmě zápis krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní na seznam UNESCO.

V roce 2018 zaznamenalo Východočeské muzeum Pardubice sídlící na pardubickém zámku více než 100.000 návštěvníků. Minulý rok se jejich počet snížil o více než polovinu, neboť zámek podstupuje rozsáhlou rekonstrukci a většina expozic je uzavřena.

Mezi navštěvované turistické cíle v regionu patří také zámek v Litomyšli, Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi, hrad Kunětická hora nebo Muzeum čs. Opevnění - tvrz Hůrka na Orlickoústecku. V roce 2018 se mezi deseti nejoblíbenějšími objevilo Muzeum řemesel Letohrad, loni jej předstihl Památník Ležáky.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související