Štíhlá, hrdá a upovídaná kočka se smaragdovýma očima. Bengálka v sobě nezapře divočinu

4. říjen 2023

Bengálské kočky jsou krásné, štíhlé, elegantní a hrdé. Jejich vzhled připomíná zmenšeninu leoparda. Nejsou ale vhodné pro člověka, který s nimi chce pospávat v křesle. Na to jsou příliš hravé a živé. Zato si s nimi skvěle popovídáte.

„Bengálské kočky jsou velmi inteligentní. Umí klepat na dveře, když chtějí vpustit do místnosti. Nosí aporty jako psi, okamžitě zjistí, co je pro ně výhodné. A když se jim něco nelíbí, dokážou to dát najevo velmi hlasitě. Jejich hlasový rejstřík je opravdu bohatý. S bengálkami si skvěle popovídáte,“ vypráví chovatelka a posuzovatelka koček Monika Netolická.

Voda jim nevadí

Bengálské kočky mají kladný vztah k vodě, což je rarita. Rády si nabírají vodu i ke hře, nejen k pití. Způsobují to jejich divoké kořeny. Když se chtějí v přírodě napít, tak musí nejdřív vodní hladinu vyčistit.

Kočka bengálská (ilustr. foto)

„To znamená, že i ve svém blahobytném životě tyto kočky do vody nejdřív packou bouchnou, pak do ní chvíli hrabou, jakoby dávaly lístečky stranou,“ usmívá se chovatelka Monika Netolická a připomíná i historii šlechtění tohoto plemene, která je velmi zajímavá.

Chybějící gen na leukémii

Bengálská kočka patří mezi nově vyšlechtěná plemena. Největší evropská organizace chovatelů koček FIFe toto plemeno uznala až v roce 1998. „Není to plemeno, které by vzniklo omylem, když se ve vrhu vyskytla nějaká anomálie. Bengálky byly vyšlechtěné cíleně. Hledala se totiž kočka, která by byla odolná vůči kočičím nemocem. V 60. letech vědci zjistili, že divoká kočka bengálská postrádá gen na kočičí leukémii. Což je strašák pro kočky, nevyléčitelná nemoc, rozklad krvinek,“ vysvětluje chovatelka Netolická.

Ale křížení nebylo úplně jednoduché. Vyskytly se problémy s plodností u kocourů, a také s divokostí koťat, které se nedařilo ochočit. Trvalo to třicet let, než se to podařilo. V současné době jsou bengálské kočky velmi vyhledávané, ale také poměrně drahé.

Kolik stojí kotě bengálské kočky? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související