Stovka denně a dost! Silnější vypadávání vlasů začněte hned řešit

19. listopad 2018

Naše kštice hodně vypovídá o stavu našeho organismu. V těle musíme mít dostatek minerálů a vitamínů a potřebná je i dostatečná hygiena. Když vlasy nadměrně vypadávají, může to mít spoustu příčin.

Běžně člověku může přes den vypadnout až sto vlasů. Při mytí je to dvojnásob. Na podzim vlasy padají více. Podle lékařky Ivy Žampachové se tomu říká období švestek. Jakmile vlasy ztrácíme a ony znovu nedorůstají, neobměňují se, může jít o některý z vážnějších typů alopecie (plešatosti).

„Pokud ztratíme hodně vlasů v ohraničených ostrůvcích, to znamená ve kštici a u mužů i ve vousech, pak se děje v organismu něco zvláštního. Příčin může být spousta. Naštěstí bývá ve většině případů tato ztráta přechodná a určitě se dá řešit,“ ujišťuje lékařka Iva Žampachová z kliniky Homea. Po určité době léčby jsou opět ložiska s vlasy a chloupky plně obnovena a funkční.

Plešatí i ženy

Zatímco u mužů dominuje ústup čelní vlasové hranice s postupným prořídnutím oblasti temene a vznikem typické pleši, u ženského typu androgenetické alopecie bývá zachována vlasová hranice nad čelem, postupně dochází ke zvýraznění pěšinky, k řídnutí v oblasti nad čelem a na temeni. Pouze výjimečně vznikne v těchto místech lysina. První projevy ženského hormonálního vypadávání vlasů se vyvíjejí v pubertě, dále v období těhotenství nebo kojení a v období menopauzy.

U mužů je nejčastějším typem vypadávání vlasů se specifickým průběhem. Postihuje přibližně 30 % mužů ve věku 30 let a okolo 50 % mužů ve věku 50 let. Určitý stupeň tohoto výpadku a následná ztráta vlasů je spíše považována za normální vzhled „zralé“ mužské kštice než onemocnění. Zdravotním problémem se stává tehdy, jakmile vypadávání vlasů je nadměrné, nebo předčasné. Na vzniku tohoto onemocnění se podílí dědičnost, vliv mužských pohlavních hormonů-androgenů a věk.

Transplantace vlasů

Autotransplantace vlasů spočívá v přenosu vlastních zdravých vlasů z týlní krajiny do míst postižených ztrátou vlasů. Metoda je časově i finančně náročná, ale ve vhodných případech nabízí trvalé řešení.  Zákrok není hrazen zdravotní pojišťovnou, protože jde o estetickou záležitost. Vlasová transplantace je vhodná třeba i při ztrátě obočí a volí ji hlavně ženy.

Kožní lékařka Iva Žampachová

Vypadávání vlasů může být způsobeno také vnějšími vlivy, třeba nevhodným účesem, nošením příliš těsné pokrývky hlavy a podobně. Po odstranění příčiny ale většinou dochází znovu k zarůstání holého ložiska. „Mezi další příčiny zahrnujeme dlouhodobý stres, nebo špatné stravování. Pokud jste prodělali nějaké infekční onemocnění, plešatění se může objevit až půl rolu poté,“ vysvětluje Iva Žampachová.

Nadměrnou ztrátu vlasů nepodceňujte. Začíná to třeba u kadeřníka, který vás může na viditelné lysinky upozornit. Tady už to nezachrání speciální kosmetické přípravky, ale návštěva dermatologické ordinace.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související