Jak pečovat o vlasy v zimě? Zabraňte jejich lámání a třepení

2. únor 2017

Zima je pro vlasy pohromou. Kvůli velkým změnám teplot a přechodům ze zimy do tepla a naopak se oslabuje jejich přirozená obranyschopnost. Proto bychom svým vlasům měli v chladných měsících věnovat zcela jinou péči, než na jaře a na podzim. Více nám řekla kadeřnice Dagmar Popová.

V zimě jsou vlasy vysušenější a ztrácejí pružnost. Navíc jsou více ohrožené i mechanickým poškozením. Kvůli nošení čepic se zacuchávají nebo jsou zelektrizované. Svůj podíl na tom mají i bundy a vysoké límce. Samozřejmě vás nenabádáme, abyste v mrazech chodili prostovlasí.

„Dopřejte svým vlasům pozornou péči. Používejte kvalitní krémy nebo oleje na konečky vlasů. Myslíme tím konečnou péči, kdy konce vlasů ošetříte až po konečné úpravě.

Něco jiného je balzám na mokré vlasy. Mnoho žen si myslí, že čím déle ho budou mít na hlavě, tím více své hřívě prospějí. „České ženy mají většinou jemné vlasy. Příliš mnoho balzámu je zatíží. Vlasy jsou těžké a působí lepivě,“ doporučuje jen lehké a krátké ošetření Dagmar Popová.

Na prvním místě kvalita

V zimě se netrápíme jen roztřepenými konečky. Často jsou naše vlasy křehké a lámavé. V tomto případě pomůže výživný šampón. Nešetřete na něm. Vlasy vám za to poděkují. Ideální je, když si necháte poradit v kadeřnictví. Odborník si vaše vlasy prohlédne a řekne, co potřebují.

„V levných šamponech jsou silikony a parabeny. Ty našim vlasům rozhodně neprospějí,“ uvádí Dagmar Popová. Parabeny se do kosmetiky přidávají, protože prodlužují životnost výrobku. Studie ale prokázaly, že narušují hormonální rovnováhu a dráždí pokožku. Silikony sice zajišťují dojem hebkých a lesklých vlasů, je to ale jen krátkodobý efekt. „Při pravidelném používání vlas těžkne. Nánosy silikonu pak způsobí lámání a vysoušení,“ vysvětluje Dagmar Popová.

Když se nám vlas už roztřepí, pomohou jedině nůžky. Nemusíte chodit na stříhání každých pět týdnů. Jednou za tři měsíce to bohatě stačí. Záleží na typu vašich vlasů a účesu. Krátké vlasy vyžadují úpravu častěji. U dlouhých to není nutné.

Tipy pro krásné vlasy v zimě
  • vlasy nepřetěžujte: omezte fénování hned po mytí, počkejte, až vlasy trochu proschnou

  • čím méně chemie, tím lépe: zkuste omezit používání laku nebo suchých šamponů

  • kupte si kvalitní šampon a balzám: ty obsahují méně syntetických látek

  • vmasírujte si do konečků ochranný krém: zabrání jejich třepení a dodá jim vlhkost

Mrazivé počasí podporuje i produkci mazu. Jestli teď bojujete s mastnými vlasy, je tu jen jedna rada. Vydržte to. Jakmile přijde jaro, zlepší se to. Pokud si musíte umývat vlasy každý den, zvolte jemnou a kvalitní kosmetiku. „Při mytí tolik nemasírujte pokožku hlavy, vynechte balzámy,“ dodává Dagmar Popová.

Když vám to váš střih dovolí, omezte používání chemie. Tužidla, laky, gely, to všechno odložte na jarní slunečné dny. Zatěžujte své vlasy co nejméně. Vyvážená strava a vitamíny určitě také podpoří zdraví vašich vlasů.

Jaké střihy a účesy ovládnou jarní sezonu roku 2017? Uslyšíte v záznamu rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio