Z věží do podzemí Poličky

12. červenec 2020

Jeden z největších u nás nalezených pokladů objevili v jednom ze sklepů v Poličce. 19 bašt tamního městského opevnění nemá ani ve světě obdobu a věž kostela sv. Jakuba patří díky slavnému rodákovi Bohuslavu Martinů k nejznámějším u nás.

Hudební skladatel se narodil pověžnému ve věži novogotického kostela v Poličce v roce 1890. Tam v malé světničce bydlela pětičlenná rodina až do jeho skoro 12 let. A život to byl nelehký už jenom proto, že museli při každé cestě pro cokoli do domácnosti překonat skoro 200 schodů. Malý Bohoušek se narodil nemocný a sám se bez pomoci nedokázal dostat dolů údajně ještě ve svých 7 letech. Možná že ale právě častý pobyt v malé místnosti věže s tak krásným výhledem do kraje, mohly být počátkem inspirace pro jeho budoucí tvorbu.

Věž radnice a opevnění

Kostel sv. Jakuba Většího, kde se narodil slavný hudební skladatel, patří k novějším stavbám ve městě. Původně na jeho místě stával gotický kostel, který ale v polovině 19. století při posledním ničivém požáru Poličky celý vyhořel. Oheň, který ohrožoval město velmi často, zachvátil také další věž v centru. Byla to ta, která je součástí honosné barokní radnice z 18. století. Podařilo se jí ale zachránit, což je dobře i proto, že je podstatně starší než samotná budova úřadu. Postavili ji za vlády Karla IV. jako součást původní gotické radnice.

Výhled z věže kostela sv. Jakuba na radniční věž

Dobu vlády Karla IV. si v Poličce stále připomínají také díky unikátnímu komplexu gotického městského opevnění. To se zachovalo v podstatě v nezměněné podobě až do dnešních dnů, včetně jeho věží, 19 bašt. Ty bylo ale v průběhu staletí potřeba přizpůsobit pokroku. A tak na nich po vynálezu střelného prachu přibylo ještě jedno patro se střílnami a zastřešení.  Jak viděli město jeho dávní obránci, si mohou vyzkoušet návštěvníci Poličky dodnes. Hradby i jejich věže v Poličce jsou veřejnosti přístupné.

Poklad v poličském podzemí

Také první podzemí v Poličce vyhloubili zřejmě v dobách vlády Karla IV. Nejstarší sklepy ale brzy vystřídaly jiné spolu s výstavbou nových domů poničených požáry. Nejde ale pravděpodobně o dlouhé propojené podzemní prostory, spíše o jednotlivá sklepení, kde skladovali měšťané potraviny nebo pivo. I když existuje pověst o tom, že poličští radní chodili právě tajnými chodbami ze sklepení jejich domů na tajná zasedání na radnici. Říká se, že na každém šprochu může být pravdy trochu, a tak kdo ví, co se o poličském podzemí ještě dozvíme?

V jednom ze sklepů v centru Poličky se našlo skoro třináct tisíc starých mincí

Jedno velké tajemství ale poličské sklepení už vydalo. A byl to poklad. Byl dokonce tak velký, že takový nález neměl ve 20. století obdoby. Skoro třináct tisíc stříbrných mincí našli v roce 1968 náhodou zedníci při opravě světlíku jednoho z domů v centru města. Ty si tam uschoval za třicetileté války místní kupec Viktorin, když musel odejít do exilu. Už se ale pro ně nevrátil ani on ani jeho potomci. Poličský poklad je uložen ve Východočeském muzeu v Pardubicích a v muzeu v Poličce pak mají jeho repliku.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.