Studenti letecké školy v Moravské Třebové mají nové bezmotorové letadlo

6. červen 2022 07:58

Gymnázium a letecká střední škola v Moravské Třebové má nové bezmotorové letadlo. Zaparkované je na letišti ve Starém Městě, kam žáci na praktickou výuku dojíždějí. Letadlo bude studentům sloužit jako učební pomůcka.

Pardubický kraj bezmotorový letoun pořídil za 800 000 korun. Kluzák L13 je stroj s životností 5900 letových hodin. „Letecká škola bez vlastního letadla jakoby nebyla. Studenti sice mohou využívat na letišti ve Starém Městě kluzáky leteckého klubu, ale chtěli jsme, aby byla škola po této stránce nezávislejší a ještě více atraktivní,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/CSSD).

Čtěte také

Letecké lyceum funguje při místním gymnáziu od září 2019. Od třetího ročníku se studenti rozhodují, zda se zaměří na leteckou dopravu nebo na údržbu a konstrukci letadel. Absolvovat mohou i pilotní výcvik.

„V současné době obor letectví na škole, která je svým zaměřením z celorepublikového pohledu naprosto unikátní, studuje 60 žáků a v příštím školním roce bude přijata již čtvrtá třída. Odvážná myšlenka otevřít v Moravské Třebové letecký obor se nyní ukazuje jako správná cesta,“ řekl radní pro školství Josef Kozel (3PK).

Gymnázium a letecká střední škola v Moravské Třebové má nové bezmotorové letadlo

Škola spolupracuje leteckými odborníky. Na výuce se podílí aerokluby, Letecký ústav VUT Brno nebo firma EEA Tech, která se zabývá opravami a údržbou letadel. Na letišti ve Starém Městě u Moravské Třebové sídlí i centrum reprezentace ČR v letecké akrobacii. Trenéři mohou mezi studenty nalézt mladé talenty a podpořit je v kariéře. Mohou také absolvovat plachtařský nebo parašutistický kurz.

autoři: PAV , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související