Sušárna lnu neboli pazderna ve Lhůtě

29. červenec 2014

Nezvykle vypadající sušárna lnu s půlkruhovým závěrem stojí v zahradě staré usedlosti čp. 20 ve Lhůtě. Zvláštní tvar tvoří válcová sušicí komora. Takové se stavěly v poslední čtvrtině 19. století.

V sušárně bylo horko, dala se ale obsluhovat zvenčí

Umožňovaly efektivnější sušení a přebírání lnu díky otočným dřevěným rámům na svislé hřídeli. Ty se obsluhovaly ze vstupního otvoru. To byla velká výhoda, protože sušič lnu už nemusel vstupovat do horké místnosti.

Na konci 19. století se objekt rozšířil o přístavbu v prostoru ústí topeniště k vyhřívacímu kanálu. Ale už před 1. světovou válkou došlo k ukončení sušení lnu a zároveň vybudování nové, malé sušicí komory v místě nad starým topeništěm.

Ještě dnes tu najdete tzv. tahy pro lísy. Vznikla tak sušárna ovoce po 12 lís, která svému účelu sloužila ještě v období kolem 2. světové války.

Dnes objekt vlastní Jan Talášek. Sušárnu opravuje citlivě, aby nezaniklo původní starobylé kouzlo stavby.

Pazderna ve Lhůtě

Na konci 19. století patřilo sušení lnu k běžným venkovským činnostem. Název pazderna je odvozen od pazdeří. To je část stonku lnu, který se sloupával. V České republice se dochovaly pouze tři pazderny. A všechny najdeme východních Čechách.

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.