Sušené maso nejen pro sportovce. Bílkoviny potřebujeme všichni
Ochutnali jste někdy sušené maso? Kvalitní sušené maso je dnes v Americe žádaným národním produktem. Ale do povědomí Čechů se dostává jen pomalu. Přitom může posloužit každému jako zdravá a velmi výživná svačina plná bílkovin. Maso, které neobsahuje žádná éčka, glutamáty, barviva ani cukry, propaguje David Novák.
Sušené maso není vhodné jen pro sportovce a kulturisty. I obyčejní lidé potřebují pro zdárný rozvoj organismu bílkoviny. Ideální je i pro děti, třeba místo čokoládové tyčinky nebo do batohu na túru.
Kvalita sušeného masa se pozná podle toho, z kolika gramů čerstvého masa bylo vyrobeno. Pokud uvidíte na obalu informaci, že 100gramový kus sušeného masa byl vyroben například ze tří set dvaceti gramů masa, je to poctivá porce. V takto řádně vysušeném výrobku nemusí být žádné konzervační látky. Jako konzervant bohatě postačí sůl.
Ale na trhu se můžete setkat i se sto gramovým kusem sušeného masa, které bylo vyrobeno jen ze sto padesáti gramů čerstvého masa. V takovém případě jsou konzervanty potřeba, protože zabráňují vzniku plísní. Všechny použité suroviny musí být uvedené na etiketě.
Jak se sušené maso vyrábí
„Nakoupíme syrové maso. Bereme hlavně kvalitní maso z býků do dvou let, spíše zadní části. Maso nabouráme, očistíme, nakrájíme, nasolíme a skládáme na pláty. Potom dáváme do udíren, kde se suší. Dřív Indiáni sušili maso primitivním způsobem venku na kamenech týdny. Nám to trvá asi dvanáct hodin,“ vysvětluje proces výroby sušeného masa David Novák. A dodává, že hovězí sušené maso je nejvíc žádané. I když například v krůtím je ještě víc bílkovin a lépe se tráví.
Rozemletí cvrčci v čokoládové tyčince
I cvrčky můžete v dnešní době ochutnat. Entomofágie je nový obor, který propaguje bílkoviny z hmyzu. Mletá hmyzí moučka ve sladké tyčince je takovým nejšetrnějším způsobem, jak něco takového lidem nabídnout. „Ale myslím si, že chutné sušené maso plné bílkovin ani cvrččí tyčinka nepředčí,“ směje se David Novák.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.