Svitavy chystají rozsáhlou přestavbu krytého plaveckého bazénu

4. leden 2016

Svitavský krytý bazén je zastaralý. Radnice každoročně doplácí na jeho provoz 7,5 milionu korun. Přitom čím dál víc lidí ze Svitav jezdí za plaváním do okolních měst.

Největším problémem bazénu je v současnosti nezájem lidí. „Návštěvnost se pohybuje asi okolo 50 tisíc návštěvníků ročně, což ve srovnání s okolními bazény není zrovna moc vysoké číslo,“ zhodnotil současnou situaci starosta ze Sdružení pro město David Šimek.

Podle něj to je i tím, že bazén je zastaralý: „My jsme si dělali analýzu návštěvníků krytého bazénu a skutečně velkým mínusem je ztráta rodin s dětmi, na které bychom se touto rekonstrukcí chtěli zaměřit. Rodiny s dětmi nejvíce trápí teplota vzduchu a nedostatek atrakcí pro malé děti.“

Vedení města lidi ve Svitavách se svým plánem přestavby a modernizace seznámilo v závěru loňského roku. Někteří navrhují i změny, které v architektonické studii zatím nejsou.

Petra Kopecká například vidí možnou inspiraci v Litomyšli: „Určitě se mi líbí, že bazén bude zaměřený na rodiny s dětmi. Ještě bych upřednostnila, kdyby tam výplav ven, jako je to v Litomyšli.“

Místo pro sport i relaxaci

Všechny připomínky odborníci v současné době zvažují, letos připraví projekt přestavby a předloží ho k odsouhlasení. V každém případě bude v novém krytém bazénu prostor nejen pro plavce, ale i pro ty, kteří si budou chtít jen odpočinout.

„Měly by zde vzniknout bazény s teplou vodou pro plavání menších dětí, které by měli být doplněny různými chrliči, masážními lavicemi a drobnými atrakcemi jak pro děti, tak pro seniory. Dále by zde měla vzniknout velká vířivka, která bude upravena i tak, že v některých časech bude určena pro plavání kojenců. Takovou novinkou bude i malá wellness část,“ slibuje starosta Šimek.

Předpokládané náklady se pohybují okolo 140 milionů korun a část bude snížena výběrovým řízením. V současné době radnice konzultuje možnosti získání dotace z evropských fondů.

Stavební úpravy krytého plaveckého bazénu by měly začít v polovině roku 2017, sportoviště bude mimo provoz nejméně tři čtvrtě roku.

autor: PAV
Spustit audio