Svítkov roste. Co o něm víte?

24. květen 2021

Bývala to samostatná obec, ale postupně ji spolkly Pardubice. Západní část města má bohatou historii. Tu se po svém rozhodl zmapovat svítkovský patriot Jiří Chvála v nové knížce.

„Od mládí mě zajímá historie, navíc jsem v důchodu. Začal jsem si něco připravovat, aniž bych tušil, že to vyjde knižně. Ve Svítkově přibývají nové domky s novými obyvateli a někteří o něm chtějí něco vědět,“ popisuje pozadí vzniku.

Příběhy, ne přesná historie

Historické fotografie a texty autor nejdřív hledal s pomocí inzerátu v občasníku. Přišla mu jenom jedna odpověď. Vycházel tak hlavně z publikace svítkovského kronikáře Zdeňka Utíkala, ročník 1929. „Dalším podkladem byly vzpomínky zesnulého štábního strážmistra četnictva Jaroslava Brože a pana Jiřího Havlíčka. Kniha obsahuje taky moje vzpomínky, úvahy a komentáře, se kterými čtenáři nemusí souhlasit. Jsou to příběhy, nepovažuji se za historika.“

Svítkovský patriot Jiří Chvála

Chválovou oblíbenou literaturou jsou Toulky českou minulostí, se kterými se ale neodvažuje porovnávat. Taky se cítí jako popularizátor příběhů, i když na jiné úrovni.

Vlastním nákladem

Distribuci knihy provádí Sbor dobrovolných hasičů Svítkov-Popkovice. „Její cena je stanovená tak, aby si ji mohl koupit každý důchodce. Beru to jako službu rodné obci. Plánování bylo za minulého režimu, teď všechno řeší neviditelná ruka trhu. Tu jsem zahlédnul, když jsem dostal konečnou fakturu. Děkuji všem sponzorům. Stejně tak děkuji rodině, a to manželce Janě, dceři Ditě a zeťovi Martinovi. Mezi čtenáře patří i vnuk Marek a vnučka Anička.“

Svítkov letos slaví 556 let. První písemná zmínka je z června 1465, kdy se objevuje na listině podepsané králem Jiřím z Poděbrad místnímu prvnímu známému mlynářovi.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související