Pardubice zaplatí opravu tribun plochodrážního stadionu ve Svítkově

18. prosinec 2019 08:45

Plochodrážní stadion v Pardubicích čeká ještě před začátkem nové sezony oprava tribun. Město na jejich obnovu dá dotaci 400 000 korun. První závod se v areálu pojede v dubnu 2020.

Dotaci dostane Auto Moto Klub Zlatá přilba v AČR, který areál provozuje. Peníze použije na opravu ocelových konstrukcí. „Jak prokázaly kontroly, ocelové konstrukce tribun již volají po opravě, vykazují známky koroze, je třeba je očistit a znovu natřít ochrannou vrstvou, stejně tak je potřeba opravit zábradlí,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Areál svítkovského stadionu pojme 12 000 diváků a za sezonu se tam odehraje přes deset závodů, od dubnového Mezinárodního Mistrovství ČR Flat Track - EVS veteráni až po říjnové akce, které zahrnují plochodrážní závod Zlatá přilba a Macec Cup.

Stadion pro motorky i fotbal

Areál nevyužívají jen plochodrážníci, ale také hráči fotbalového klubu TJ Paramo Pardubice včetně jeho mládežnické základny. Jejich kabiny jsou součástí tribun.

Zlatá přilba na stadionu ve Svítkově v Pardubicích

Pardubice poskytly klubu dotaci už v předchozích letech. Předloni město dalo milion korun na opravu střech a okapů a obnovu sedáků.

„Návštěvníci mají při sledování závodů větší komfort a mohou si tak akce v areálu stadionu maximálně užít. Další část těchto dotačních peněz klub investoval do prodloužení bezpečnostních mantinelů, což pro změnu umožnilo zvýšit bezpečnost závodníků,“ řekl náměstek primátora.

Historie Zlaté přilby přitom začala v roce 1929 na dostihovém závodišti, tehdy do cílové rovinky jako první dorazil Zdeněk Pohl. Na stadion do Svítkova se jezdci přesunuli v roce 1964, od té doby na stupních vítězů stála řada českých jezdců, včetně Jiřího Štancla, Tomáše Topinky, Milana Špinky, Antonína Kaspera ml. a v roce 2017 si prvenství ze Svítkova odvezl Václav Milík.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související