Ta Božena! Chlapi se o ni rvali a vznikl nejerotičtější dopis naší literatury

19. květen 2022

Legendární autorka Babičky znala Litomyšl i Českou Třebovou. V obou městech se teď můžete s Boženou Němcovou seznámit o něco víc. A ještě se hezky provětráte.

Na projektu Ta Božena! spolupracuje litomyšlská knihovna s galerií, ke kterým se přidalo českotřebovské kulturní centrum a muzeum. „V informačním centru si návštěvník vezme brožurku s krásnou ilustrací od litomyšlské ilustrátorky Zdeňky Kudrnové. V ní najde mapu osmi míst v obou městech. Na daném místě je QR kód, který odkazuje na webovou stránku projektu. Tam se dozví o historii stavby, o příběhu Boženy Němcové a zároveň objeví osminu povídky Poslední přání od spisovatelky Markéty Pilátové,“ popisuje za organizátory šéfka galerie Martina Zuzaňáková.

Počkali na jiné kulatiny

Projekt původně vznikal ke 200. výročí narození spisovatelky. „Do toho ale přišel covid. S projektem proto přicházíme v roce 160. výročí jejího úmrtí. Chtěli jsme, aby to bylo mimo zdi knihovny a galerie. Připravili jsme putování po místech, kterých se Božena v našem regionu dotkla,“ doplňuje ředitelka Městské knihovny Litomyšl Iva Pekníková.

Autorky projektu Iva Pekníková a Martina Zuzaňáková byly hosty Dobrého rána

Pro děti připravili zvláštní hrací kartu, se kterou si můžou pohrát i doma. Vytvoří si svou vlastní pohádkovou postavu a dají jí nějakou konkrétní tvář a příběh. Putování si lidé můžou užít při chůzi, případně se dá mezi městy přejet autobusem anebo samozřejmě autem. Na webu Ta Božena! najdou všechno potřebné včetně možností ubytování.

Doprovodný program je více než plný. „V Litomyšli i v České Třebové budeme promítat německý film A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu. Vznikl podle posledních drásavých dopisů, které Božena Němcová adresovala z Litomyšle svým přátelům a dětem. Chystáme i sérii přednášek. Třeba na téma života s úředníkem finanční správy,“ shrnuje Zuzaňáková.

Dvakrát v Litomyšli

Božena Němcová v Litomyšli podle Pekníkové pobývala dvakrát. „Poprvé přijela v roce 1839, tedy dva roky po svatbě. Přes rok tam bydlela se svým manželem Josefem Němcem. Narodil se tam její druhý syn Karel. O pobytu nejsou žádné dopisy, ale pravděpodobně se stýkala s litomyšlskou vlasteneckou skupinou. Přátelila se s Magdalenou Dobromilou Rettigovou. Chodila na procházky do Nedošínského háje. Nejspíš šlo o klidné a šťastné období.“

Čtěte také

V České Třebové pobývala spisovatelka na dovolené v roce 1851. „Krátký pobyt plný zážitků. Zakládající člen Českomoravského bratrstva František Matouš Klácel ji pozval na Hory do lázní, aby si tam odpočinula. Byla tam se svými dětmi a se služebnou. Psala o lesích, o zdravém jídle. Zažila tam i úžasné vzplanutí, ze kterého vznikl nejerotičtější dopis české literární historie. Usilovali o ni hned dva muži.“

Němcová se seznámila i s doktorem Rybičkou. Obracela se k němu během druhého pobytu v Litomyšli. Ten byl na pozvání nakladatele Augusty, který chtěl vydat její Sebrané spisy a Babičku. „V roce 1861 už přijela těžce nemocná. Nebyla schopná splnit své závazky.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.