Taky hubnete?

Řeknu vám, loňské Vánoce mi daly! Zasklený balkon, to je pohroma! Lednička je proti němu trezor! Dortíčky - mini laskonky, mini trubičky, mini bábovičky a ještě asi deset druhů mini, chlebíčky - šunkové, s vajíčkem, krabí, s uherákem a senegalské, salátek a řízečky, cukroví od Ivany ze Třech Dvorů, protože já péct neumím a proto mě to nebaví - tohle všechno bylo pěkně vyrovnané na našem zaskleném balkoně! 

Vzali jsme si talířky, šli si na balkon vybrat, co jsme chtěli a pak jsme se svalili u televize! To byl vánoční ráj! Výčitky jsem neměla, říkala jsem si, hned po svátcích jedeme do maďarských termálních lázní, tam budeme mít ráno snídani a pak šmytec! Budu se celé dny vyvalovat v termálních bazénech a hubnout!

Krutě jsem se mýlila! Paní průvodkyně nám hned první den doporučila restauraci U Zlatého jelena, šli jsme tam jednou a pak jsme tam chodili každý večer. Výborně tam vařili a hlavně měli jídelní lístek v maďarštině, němčině a češtině. A nejenom to. Když jsem si objednala minerálku, číšník chvíli přemýšlel a pak se široce usmál.

 „Bu - blin - ky?“

Vyzkoušeli jsme jelena, bažanta, kachnu, husí játra, perkelt, a když jsme si poslední den řekli, že si dáme něco malého, přinesli nám toho tolik, že jsme to nedojedli.

Po návratu se stala naše digitální váha mým největším nepřítelem. Byla trapná! Ráno i večer. Byla trapná celý den!

Osmého ledna jsem objevila v novinách článek o HUBNUTÍ. Začetla jsem se do něj a přišel mi rozumný. Bylo tam všechno. Chyby v jídle. Jak pomoci psychice, která někdy hubnutí brání. Co nahradit na talíři a čím. Energetická hodnota jídla.

Nadchla jsem se a rozhodla jsem se k radikálnímu řešení!

Druhý den jsem šla do své pracovny u chrámu svatého Bartoloměje a s sebou jsem si z domova nesla těstovinový salát s krabími tyčinkami, čtyři malá rajčata, housku s kuřecí šunkou a dvě mandarinky.

Byla jsem rozhodnutá, že se tím nenadlábnu najednou, jak mám ve zvyku, ale budu to jíst na etapy, celý den, přesně podle rad!

Jenomže...

Stavila jsem se v obchodě s pracovními oděvy se svými dvěma knihami, které jsem slíbila půjčit paní prodavačce. A ta dobrá duše mi dala zabijačku! Dvě jelítka a dvě jitrnice. I chleba k tomu přidala!

„Já hubnu,“ zaúpěla jsem zděšeně, ale ona mávla rukou.

„Nechte hubnutí na zítra. Jen si dejte jitrničky, ty dělal můj muž! Jsou výborné!“

V pracovně jsem všechno schovala do ledničky a hádejte, jestli jsem večer něco z toho nesla domů!

Nicméně jsem se k hubnutí hned další den vrátila. A vítězně! Už mám dvě kila dole! A víte, proč vítězím?

Byla u mě na návštěvě kamarádka, která se po letech rozešla s přítelem. Měla to udělat už dávno, protože tím rozchodem jí narostla křídla!

Má plno plánů, je nádherně štíhlá, celá září a její vlasy jsou jako z reklamy!

I když je skoro o dvacet let mladší, řekla jsem si, že chci vypadat taky tak krásně! Bude mi to sice trvat trochu déle a bude to těžší, protože se s panem Fuchsem na stará bolavá kolena rozcházet nebudu, ale první výsledky se už ukazují!

Začínají mi vyrůstat malilinkatá křidélka!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.