Tanec, divadlo, výstavy i koncerty. ZUŠ Open má po dvou letech nabitý program

24. květen 2022

V neděli začal šestý ročník festivalu základních uměleckých škol České republiky ZUŠ Open, do kterého se zapojily také umělecké školy v Pardubickém kraji. Co je smyslem akce, která místa festival oživí a co všechno nabídne letošní program, řekla ředitelka ZUŠ Vysoké Mýto Iva Vrátilová.

„Festival ZUŠ Open upozorňuje na šíři a kvalitu celosvětově unikátního systému základního uměleckého školství, kterým Česká republika disponuje. Přehlídka, jejímž pořadatelem je Nadační fond Magdaleny Kožené, podporuje a prezentuje školy jako otevřené prostředí pro vyhledávání a systematický rozvoj nadání dětí a mládeže bez ohledu na jejich případné zdravotní či sociální omezení. Zároveň dává příležitost představit nejširší veřejnosti, na čem ZUŠ s dětmi pracují a jak mohou vzájemně spolupracovat,“ popisuje smysl akce Iva Vrátilová.

Festivalem ZUŠ Open ožijí nejenom kulturní domy, ale celá řada veřejných míst: „Po dvou letech pandemie, která omezovala osobní setkávání, nabídne festival od 22. do 29. května opět bohatý a zdarma přístupný program nejrůznějších koncertů, divadelních či tanečních představení i výstav. Uměním ožijí parky, náměstí, kostely a celá řada dalších veřejných míst, kde žáci ZUŠ představí to nejlepší ze své tvorby,“ říká Iva Vrátilová.

ZUŠ Open v Pardubickém kraji

Vysokomýtská ZUŠ také přispěje svým dílem do festivalového dění: „Hlavní program bude 27. května v centru města, bude to šestihodinová štafeta. Je to taková trasa, kterou nám předmalují výtvarníci plavenou křídou. Budeme se setkávat v parcích, kavárnách a hlavní sraz je na náměstí. Projdeme i kolem sochy Přemysla Otakara. A 28. května bychom rádi pokračovali, už snad ne se štafetou, ale svými uměleckými kreacemi oživíme i zahrady zámku nové Hrady u Skutče.“

Za zmínku určitě stojí také program nazvaný Slavnost mezi sloupy, který připravila ZUŠ Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí na 26. května. Hudební program naplněný klasickou, soudobou, lidovou i filmovou hudbou. Nebo program, který se odehraje v Parku Javorka, kam 28. května zamíří žáci a učitelé ZUŠ Česká Třebová. Společně zvou na promenádní koncert, tanec na dlažbě, kresbu a malbu v plenéru i pouliční přednes.

ZUŠ Open pomáhá

Festivalovým mottem je dlouhodobě „ZUŠ Open pomáhá“. Po celé republice se tak v rámci ZUŠ Open uskuteční řada charitativních akcí i umělecká vystoupení na místech, kde pro živé umění běžně není prostor. Mimořádnou akcí je tak 29. května společný program „zušek“ Královehradeckého i Pardubického kraje ZUŠ Open v Neratově, který podpoří pokračování rekonstrukce tohoto výjimečného místa. Do celodenního programu zapojí mimo jiné pardubické ZUŠ Polabiny a Havlíčkova Pardubice.

Mnohé ZUŠ od počátku válečného konfliktu pořádají i benefiční koncerty pro Ukrajinu a dají ve svém programu na ZUŠ Open prostor i ukrajinským dětem. Další ZUŠ například vystoupí v domovech seniorů nebo zdravotnických zařízeních.

Vyvrcholení ve Valdštejnské zahradě

Symbolickým vyvrcholení letošního festivalového programu se stane společný celodenní program ZUŠ z nejrůznějších koutů republiky 28. května v Praze ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu ČR. „Zdarma bude přístupný bohatý program hudebních a tanečních vystoupení i nejrůznějších dílniček a workshopů pro děti. Ve večerních hodinách zazní v provedení spojených pěveckých sborů a orchestrů ZUŠ, v čele s dirigentem Janem Kučerou, Missa brevis Jana Pavlici a skladba Modlitba pro budoucnost Tomáše Kača. Vzácnými hosty večerního koncertu budou mladí umělci z Ukrajiny a operní pěvec Roman Janál,“ zve Iva Vrátilová.

Spustit audio

Související