Tempomat na dálnicích vás časem může unavit! Střídejte rychlost

3. červen 2019

Cestování na dovolenou autem řešte od začátku až do konce. Trasu si řádně naplánujte a zkontrolujte technický stav vozidla, aby bylo bezpečné.

„Před jakoukoliv dlouhou cestou automobilem by se člověk měl zamyslet nad tím, kde má největší slabiny. Ať už jsou to prošlé doklady, nedostatečné dovybavení auta, nebo vše potřebné pro domácího mazlíčka, který se také poveze.“

Pozor na podhuštěné pneumatiky

Při velkém zatížení auta je nutné počítat s tím, že se na vozovce změní jeho jízdní vlastnosti. Podle ÚAMK až sedmdesát procent motoristů vyráží na silnice s podhustěnými pneumatikami. Na takovýchto kolech se zhoršuje ovladatelnost auta, spotřeba paliva a podle statistik patří mezi třetí nejčastější příčinu nehody. Navíc rychle se otáčející pneumatika u plně naloženého vozu se přehřívá a velmi rychle opotřebuje.

„Každý výrobce pro jízdu s větší zátěží, nebo vyšší rychlost po dálnici předepisuje dohustění pneumatik hlavně u zadních kol. Doporučené hodnoty najdete zpravidla na sloupku u dveří řidiče, v zavazadlovém prostoru nebo na víčku nádrže,“ popisuje instruktor bezpečnosti Vít Jedlička.

Pravidelně odpočívejte

Bez ohledu na typ a kvalitu silnice nebo počasí pravidelně zastavujte. „Odpočívadel bývá po cestě dost, takže není problém si dát krátkou dvacetiminutovou pauzu, udělat si pár dřepů, protáhnout se, osvěžit pitím a svačinkou,“ doporučuje odborník na bezpečnost v dopravě Vít Jedlička. Zastávky je dobré dělat každé dvě hodiny, i když řidič necítí žádnou únavu. Dlouhá doba strávená bez pohybu za volantem může způsobit křeče v nohou nebo rukou, bolest za krkem i napuchlé oči.

S tempomatem opatrně

Pokud se vydáte na delší zahraniční cestu, je zpravidla jisté, že většinu trasy pojedete po dálnicích. Je-li vozidlo vybaveno tempomatem, pravděpodobně ho využijete na sto procent.  Za těchto okolností je ale třeba si uvědomit, že jízda se stává monotónní, protože jediné, co celé hodiny děláte, je držení volantu. Zkuste na tempomat zapomenout a pravidelně měňte rychlost. Udržíte se tak čilí a svěží.

O aktuálních změnách v předpisech cílové destinace a země, kterou budete projíždět, se informujte třeba na stránkách automotoklubu ÚAMK. Doporučuje se raději netelefonovat za jízdy, nenatáčet auto kamerou, vyvarovat se alkoholu a raději celý den svítit.

Kdy je spotřeba paliva vyšší?

  • Při jízdě se střešním boxem nebo nosičem na kola
  • Při jízdě se zapnutou klimatizací
  • Při plně naloženém autě
  • Při jízdě na podhustěných pneumatikách
  • Při jízdě stylem brzda-plyn
  • Stojíte-li dlouho se zapnutým motorem třeba u železničního přejezdu
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.