Oprava mostu Kyjevská v Pardubicích má začít na jaře. Dopravní podnik už má plán objízdných tras

6. leden 2021 08:22

Velká oprava mostu Kyjevská u pardubické nemocnice by mohla začít za jaře. Radnice už vybrala firmu, která práce udělá. A hotová je i dohoda s hejtmanstvím o tom, jak bude vypadat dopravní napojení nemocnice.

Most, který je nad rychlodráhou a hlavním železničním koridorem, je ve špatném stavu, jeho oprava výrazně omezí provoz ve městě. A bude to velký zásah i do tras linek městské hromadné dopravy.

Čtěte také

„Ztráta takovéto komunikace nebo nadjezdu přes železnici je pro nás velmi nepříjemná, protože neexistuje žádná alternativní objízdná trasa, která by neměla mnoho kilometrů navíc,“ říká ředitel pardubického Dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Most Kyjevská bude zcela uzavřený pro veškerou dopravu. Vzhledem k tomu, že to je jediná dobře dostupná spojnice k nemocnici, Foxconnu a do Pardubiček, je velmi obtížné hledat objízdné trasy.

Provizorní točny

„Dopravní řešení jsme rozdělili na polovinu, část spojů skončí pod nemocnicí u veteriny a ulicí Ke Kamenci se bude vracet zpátky do města a cestující budou moct využít podchod pod nadjezdem, který bude stále k dispozici. Dostanou se k nemocnici a před nemocnicí před hlavní bránou bude zřízena provizorní točna, kde budou další spoje navazovat a pojedou dál do Pardubiček a Černé za Bory.“

Nadjezd u Pardubické nemocnice je z roku 1964. Nutně už potřebuje rekonstrukci

Jsou ale lidé, kteří by přibližně 350 metrů dlouhou trasu od zastávky k nemocnici pěšky nezvládli. Pro ně má dopravní podnik připravenou variantu spoje se zastávkou před nemocnicí, cesta ale bude delší.

Dlouhé objízdné trasy

„Připravili jsme po objízdných trasách spoje linek, které jedou také přes Kyjevskou a rozdělí se řádově na poloviny, ale budou muset absolvovat objízdnou trasu přes Dašickou, nadjezd u Staročernska, Černou za Bory a zpátky do Pardubiček a k nemocnici. Ta objízdná trasa je bohužel velmi dlouhá, ale bohužel kratší nemáme k dispozici,“ vysvětluje Pelikán.

Podle ředitele dopravního podniku se cesta prodlouží přibližně o 12-15 minut, podle počtu zastávek na trase.

Po dobu opravy mostu to pro Dopravní podnik města Pardubic znamená, že najede o 260 tisíc kilometrů navíc a náklady vzrostou o 15 milionů korun. „Co se týká vozidel, tak na to jsme připraveni, co se týká řidičů a ostatních zaměstnanců, tak jsme kapacitně také na sto procentech, nicméně finanční prostředky na úhradu nákladů zatím hledáme,“ říká ředitel.

Oprava nadjezdu Kyjevská by měla trvat od března do listopadu 2021.

Spustit audio

Související