Tichá bojovnice jako Strom roku? Bohdanečská lípa boduje silným příběhem

24. červenec 2018

Je sice jednou ze tří nejmladších finalistek ankety, ale klidně může porazit úctyhodné stoleté kmety. Lípa svobody z Lázní Bohdaneč pamatuje rok 1968. Její sázení provázelo naprosté utajení.

„V Bohdanči byla už od přelomu srpna a září umístěná sovětská posádka. Jak jsem se dozvěděla od pamětníků, akce začínala 28. října 1968 v době, kdy byla většina občanů v zaměstnání. Údajně po náměstí jezdily sovětské obrněné vozy a akci zpovzdálí sledovaly,“ popisuje Lenka Křivská z městského úřadu.

Pamětnice si výročí pohlídala

Na úřadu znají paní Boženu Konečnou, která při každém kulatém výročí stromu přispívá do městského zpravodaje.

„Letošní kulatiny nám připomínala už od loňského roku. Zapátrala jsem ve starších ročnících zpravodaje, poskládala jsem si příběh díky této manželce jednoho z iniciátorů výsadby bohdanečské lípy. Dokonce nám přinesla manželovu ručně psanou řeč, která na místě zazněla.“

Bohdanečská lípa je ve finále ankety Strom roku

Jak na akci vzpomíná sama Božena Konečná? „Během výsadby zarecitovala žákyně 9. třídy Jitka Ševčíková báseň Olgy Scheinpflugové a učitel Konečný přednesl projev zaměřený na soudobé politické události. Přítomni byli také ředitel zdejší školy Josef Starý, zastupující předseda místního národního výboru Ladislav Kopecký a několik bohdanečských obyvatel.“

Velké očekávání

Lípa svobody v Lázních Bohdaneč už má za sebou oficiální fotografování. Na něj dorazili pamětníci i zástupci dnešních školáků.

Lípu do soutěže navrhla Lenka Křivská, která byla hostem ve studiu

„Myslím si, že se snímky podařily. Teď jsou na webu soutěže a slouží při hlasování. Naše lípa má soutěžní číslo 7. Taky pokračuje putovní výstava po všech místech, kde roste dvanáct finalistů ankety. Tento týden si ji přímo na lázeňské kolonádě užijí lázeňští hosté a další turisté,“ říká Lenka Křivská.

Finalistu můžete podpořit zasláním dms ve tvaru DMS STROM7 30 na číslo 87 777.

Samotný postup do finále z 56 nominovaných považuje za úspěch. „Fajn je, že jsme jediným stromem z Pardubického kraje. Četla jsem i příběhy konkurentů. Každý příběh má svoje kouzlo. My bojujeme za naši lípu a necháme se překvapit, jak to všechno dopadne.“

OBRAZEM: lípa z Lipky je třetím nejzajímavějším stromem Evropy. Prvenství má dub Josef z Polska

03826505.jpeg

Lípa z Lipky na Chrudimsku se v soutěži o titul Evropský strom roku 2017 umístila na třetí příčce. V internetovém hlasování o strom s nejzajímavějším příběhem ji předstihly jen dva duby z Polska a Walesu. Uvedli to organizátoři soutěže, jejíž výsledky byly v úterý vyhlášeny v Evropském parlamentu v Bruselu.

Hlasovat v anketě Strom roku se dá do 25. září. Účast v soutěži by měla znamenat, že Bohdaneč dostane část peněz získaných hlasováním na ošetření stromu anebo na další výsadbu. Anketu v roce 2016 ovládla lípa z Lipky u Horního Bradla. V soutěži o Evropský strom roku pak brala třetí místo.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.