Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Baroko v Chrudimi nebo Friends Fest v Pardubicích

10. srpen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte si poslechnout kapely na Hlineckém folkovém špekáčku, zažijte Ameriku na pardubickém závodišti nebo zajděte na barokní festival do Litomyšle.

V sobotu bude na pardubickém dostihovém závodišti multižánrový festival Friends fest. Od 10 do 22 hodin tam návštěvníci uvidí vystoupení inspirovaná Amerikou. Těšit se můžete na ochutnávku burgerů, přehlídku aut, dřevorubecké závody nebo na kapelu Škwor a zpěváka Sebastiana.

Koně, indiáni, strongmani, borci s motorovými pilami, hamburgery, rychlá auta a spousta zážitků pro malé i velké. To vše čeká na návštěvníky Friends festu. 

Motorky, auta i obrněná vozidla

Na Pernštýnském náměstí v Pardubicích je na pátek naplánovaný sraz všech strojů. Zájemci můžou přijít obdivovat motorky, auta i americkou vojenskou techniku. Přijet ale můžete i ve svém voze. Sraz je mezi 14. a 17. hodinou. Poté účastníci vyrazí na spanilou jízdu městem až na dostihové závodiště.

Baroko v Chrudimi

Od pátku do neděle můžete navštívit festival Letní barokní scéna v Chrudimi. V Muzeu barokních soch a v Klášterních zahradách uslyšíte koncerty barokní hudby, uvidíte tematická představení a budete se moct zúčastnit workshopů a dílen. Přesný program najdete na webu www.barokochrudim.cz.

Muzeum barokních soch v Chrudimi

Ústecká staročeská pouť

V Ústí nad Orlicí bude od pátku do neděle staročeská pouť. Do parku Kociánka a na zahradu Hernychovy vily se můžete přijít podívat na ukázky řemesel. Připravené budou také různé hry, výstavy, pouťové atrakce nebo sportovní turnaj.

Na folk do Hlinska

Na festival Hlinecký folkový špekáček můžete vyrazit v pátek a v sobotu do areálu Cihelka v Hlinsku. Vystoupí tam kapely Roman Horký a Kamelot, Monty, Pavel Čadek, Nezmaři a další. V pátek program začne v 19:15 a v sobotu ve 14:10.

Nakoukněte do civilního krytu

Do krytu civilní obrany na pardubickém zámku se můžete přijít podívat v sobotu od 10 hodin. Na místě uvidíte bojový nácvik i dobovou techniku, zbraně a oblečení. Speciální prohlídky, na kterých potkáte příslušníky krajského velitelského štábu civilní obrany, začnou ve 13, 15 a 17 hodin.

Pamětníci můžou zavzpomínat a mladší ročníky vyzkoušet, jaké bylo běhání s plynovou maskou v pláštěnce a igelitovými pytlíky na rukou. Na celou akci je vstupné zdarma, ale na kostýmované prohlídky je třeba si zarezervovat místo. Začátek akce je v 10 hodin.

Komunikační ústředna krytu civilní obrany

Za duchovnem a kulturou

V neděli v Litomyšli začíná duchovně-kulturní festival Litomyšlské dny barokní tradice. Program začne v neděli v 10:30 mší svatou v piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže. Až do čtvrtka se pak můžete zúčastnit dalších koncertů a workshopů. Program je na stránkách www.baroknilitomysl.cz.

Spustit audio

Související