Tipy na víkend v Pardubickém kraji: betlémy v Litomyšli nebo Mikulášský trolejbus v Pardubicích

3. prosinec 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Prohlédněte si výstavu Otisky života ve Skutči, v choceňském kostele si poslechněte benefiční koncert nebo navštivte zimní Keltský skanzen v Nasavrkách.

Přijďte oslavit advent na Zelenou bránu v Pardubicích. Organizátoři vyhlásili soutěž o vytvoření co nejdelšího papírového řetězu. Každý návštěvník tak může na kus papíru napsat své jméno nebo přání a přidat ho na řetěz. Děti si tam budou moct také vytvořit vánoční přání nebo ozdoby.

Výstavy ve Skutči

V Městském muzeu ve Skutči můžete navštívit dvě výstavy. První se jmenuje Otisky života. Uvidíte na ní obrazy skutečského rodáka Jaroslava Kopeckého. Na druhé výstavě si prohlédnete hračky z druhé poloviny 20. století. Muzeum je otevřené každý den od 9 do 12 a poté od 13 do 17 hodin.

Keltská zima v Nasavrkách

Medovinu, med a pohled na keltské domečky si můžete užít v Keltském skanzenu Nasavrky. Areál bude tento a příští víkend mimořádně otevřený od 10 do 16 hodin. Pokud doma máte tvrdé pečivo nebo zeleninu, můžete je vzít pro místní zvířátka.

Benefiční koncert v Chocni

V sobotu můžete přijít na koncert do kostela svatého Františka Serafínského v Chocni. Od 16 hodin tam vystoupí soubor staré hudby Bona nota, smíšený komorní sbor Cantus a na flétnu zahraje Silvie Mechová. Výtěžek z koncertu půjde na opravu kostelních varhan.

Na betlémy do kostela

Do litomyšlského chrámu Nalezení svatého Kříže se můžete přijít podívat na výstavu betlémů. Místní betlemáři tam vystavují svá díla z kukuřičného šustí, těsta, korálků a dalších materiálů. Součástí výstavy je také třeba skleněný betlém Jiřího Pačinka nebo papírové betlémy Pavla Peciny. V sobotu je výstava přístupná od 13 do 18 hodin a v neděli od 10 do 19 hodin.

Regionální muzeum v Litomyšli sídlí v sousedství piaristického chrámu Nalezení svatého Kříže

Mikulášské jízdy v Chocni a Pardubicích

Pekelné jízdy se můžete zúčastnit v neděli od 17 hodin v Chocni. Mikuláš, čert a anděl budou projíždět ulicemi v čertovském voze. Vyrazí z Tyršova náměstí a dvakrát projedou centrem města. Přesnou trasu najdete na webových stránkách města Choceň.

V neděli Pardubicemi projede Mikulášský trolejbus. Návštěvníci v tomto historickém voze potkají Mikuláše, čerta i anděla. Hodné děti dokonce dostanou dárek. Trolejbus vyjede ze Třídy Míru a bude pokračovat do Polabin, na Masarykovo náměstí a Dubinu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.