Geologické a vodní muzeum nezavírá. Udělejte si výlet do přírody

20. listopad 2021

Dlouhá nebo kratší procházka a hlavně spousta zajímavých informací. To vás čeká v muzeu v přírodě, které představuje unikátní lokality Orlicko-Třebovska.

Geologické a vodní muzeum si můžete projít pěšky, projet autem nebo na kole. Jedná se o síť informačních panelů, které odhalují tajemství zemských hlubin regionu Ústí nad Orlicí a České Třebové. V informačních centrech obou měst získáte podrobné informace i mapku s jednotlivými stanovišti. Celkem je jich patnáct. Počítejte ale s tím, že pěšky je v jednom dni neobejdete všechny.

Infopanely jsou umístěné na zajímavých lokalitách a milovníky přírody i náhodné návštěvníky seznamují se skalními útvary, říčními meandry, prameny nebo zvláštní geologickou stavbou konkrétního místa v regionu, kterému daly současnou podobu hlavně dvě řeky. Tichá Orlice a Třebovka.

Zkameněliny u nádraží

Tichá Orlice a Třebovka vyhloubily cestou k Labi hluboká údolí. V jejich meandrech můžeme objevit mohutné odhalené skalní stěny a ostrohy. Na prudkých svazích jsou zase patrné stopy sesuvů půdy. Je to oblast bohatá na zkameněliny, prameny i pozemní zásoby vody. Procházka přírodním muzeem je tak vlastně jakousi geologickou učebnicí.

Skalní defilé na nádraží v Ústí nad Orlicí

Pokud byste do Ústí nad Orlicí přicestovali vlakem, vaše prohlídka geologického muzea může začít právě tady. Infopanel, umístěný přímo poblíž nové nádražní budovy, popisuje zdejší unikátní skalní defilé, skalní stěnu, která byla obnažena hlavně při stavbě nádraží.  Stěnu tvoří hlavně usazeniny z období druhohor, ve kterých se zachovalo velké množství zkamenělých živočichů tehdejšího moře.

Co jsou opilé stromy?

Další zajímavé stanoviště najdete na Andrlově Chlumu. Panel je umístěný u silnice, ze které odbočuje cesta, která vede k rozhledně. Seznámí vás s fenoménem zvláštně rostoucích stromů. Těm, a to nejen geologové, říkají opilé stromy. Mohou za to zdejší sesuvy půdy na nestabilních svazích. Tyto pohyby se stromy snaží vyrovnávat, a proto rostou křivě.

Infopanel geologického muzea u nádraží v Ústí nad Orlicí

Další místem s krásnou vyhlídkou je například stanoviště u orlickoústeckého letiště. Tady se dozvíte o tom, že posuny horninových vrstev v dávné geologické minulosti daly vznik podzemním zásobárnám vody. V údolí Tiché Orlice před jejím soutokem s Třebovkou se v hloubce cca 100 m vytvořila podzemní voda, a to té nejlepší kvality. 

Proč ještě v dnešní době lidé často vyhledávají proutkaře? O podstatě této profese si můžete přečíst u studny původního vodovodu ve Hnátnici. Další zastavení a infopanely Geologického a vodního muzea, o které se stará svazek Region Orlicko-Třebovsko, najdete například v Sudislavi nad Orlicí, Dolním Houžovci, Lanšperku nebo v Dolní Dobrouči.

autor: BRA
Spustit audio

Související