Rozhledny i rokle. Užijte si krásné výhledy v našem kraji

28. listopad 2021

Východočeských výlety míří na místa, kde se můžete zhluboka nadechnout a obdivovat okolní krajinu. Odkud dohlédnete na Sněžku?

Na úpatí Železných hor, v trojúhelníku mezi městy Chrudim, Slatiňany a obcí Rabštejnská Lhota, se nachází Chrudimské rekreační lesy Podhůra. Jejich symbolem se stala dřevěná rozhledna Bára. Ta je sice v zimě uzavřená, od její paty ale budete mít Pardubicko i Chrudimsko jako na dlani. Součástí širšího areálu rekreačních lesů Podhůra je romantická vyhlídka Chlum.

Jedná se o první rozsáhlejší komplex lesů, který navazuje na rovinatou oblast Polabí. Od rozhledny Báry vás naučná stezka navede do širšího okolí, všechny cesty jsou přehledně značené, buď klasickým turistickým značením, nebo piktogramy. Nejčastěji se návštěvníci Podhůry vydávají k velmi oblíbenému Kočičímu hrádku, k vyhlídce Na Chlumu, ke Kochánovickým rybníkům nebo až k přírodní památce Na skalách, kde těžba kamene odhalila pozůstatky druhohorního moře.  

Legendy Lovětínské rokle

Lovětínská rokle je divoký kout přírody poblíž města Třemošnice, součást Národní přírodní rezervace Lichnice. Na rokli, kterou procházejí naučné stezky, se můžete podívat také z výšky, a to z vyhlídky Dívčí kámen nedaleko zříceniny hradu Lichnice. S vyhlídkou je spojená legenda o hradní panně Miladě.

Pohled z vyhlídky nad Lovětínskou roklí směrem k Třemošnici

Paní Milada rytířům, kteří se ucházeli o její ruku, vždy poručila, aby se vydali na sráz nad roklí a třikrát se tam otočili na koni. Kdo to dokáže, toho si prý vezme. Úspěšný byl jen jeden rytíř, a to když dal svému koni do podkov diamanty, aby neuklouzl. Milada se do rytíře při pohledu z hradního okna hned zamilovala. Ten ale vytáhl z toulce šíp a Miladu za její krutost vůči rytířům usmrtil.

Z pole až na Sněžku

V Česku už vznikla řada stezek v korunách stromů. Tu nejmladší a pravděpodobně také nejkratší otevřeli v Čisté u Litomyšle 17. listopadu 2021. Vyhlídkový chodník obepíná dvě lípy. Tou první z nich je Fajmonova lípa, která stála v polích na pozemku místního statkáře Fajmona. Stará je zřejmě asi 250 až 350 let a má pohnutý osud. Kdysi do ní uhodil blesk, možná i vícekrát. Horší věc ale přišla před pár lety. Lípu totiž někdo úmyslně zapálil, jak na místě potvrdily stopy po chemikáliích.

Kmen lípy a vyhlídková stavba

V roce 2015 proto lidé z Čisté zasadili o pár metrů dál lípu novou. To ještě nevěděli, že Fajmonova lípa se jen tak nevzdá. Dodnes obnovuje svůj poničený kmen a mladé výhony vytvořily novou korunu. Vyhlídkový chodník má podobu písmene S a nabízí krásný pohled do kraje. Vidět jsou Orlické hory, panorama Krkonoš se Sněžkou, na druhou stranu zase krajina Žďárských vrchů, směrem k východu potom Javornický hřeben. K výstavbě rozhledny, jejíž autorem je zkušený projektant podobných staveb Martin Novák, obec Čistá použila dřevo z místních lesů.

autor: BRA
Spustit audio

Související