Tipy na víkend v Pardubickém kraji: bosonohá stezka nebo mladějovská úzkokolejka

30. duben 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zúčastněte se strašidelné hry, vydejte se na historickou výpravu vlakem nebo soutěžte v Letohradské pětce.

Projděte se bosí po drcené borové kůře, šiškách z douglasky tisolisté nebo po různých druzích písku a štěrku. Tato masážní procházka je připravená na valech pardubického zámku. Kromě deseti druhů materiálů připravených na masáž vašich chodidel tam uvidíte také krásnou přírodu, kozy, pávy, hmyzí domeček a dvě pernštejnská děla. Pokračovat můžete třeba naučnou stezkou o historii zámku.

V galerii pod širým nebem v parkánovém příkopu pardubického zámku se také můžete podívat na fotografický soubor Radka Kalhouse pod názvem Nížina. Snímky jsou součástí dlouhodobého projektu, který mapuje Pardubice a jejich okolí. 

Šifra mistra Rozběháčka

V sobotu se můžete zúčastnit tajemné hry Od hřbitovu ke hřbitovu. Od 16 do 22 hodin tak budete plnit různé úkoly. Podaří se vám vyluštit šifru mistra Rozběháčka a najít tak poklad? Na pomoc přizvěte mladší členy rodiny, cesta je vhodná i pro ty v kočárku. Nezapomeňte přijít v kostýmu nebo masce. Trasa začíná za hřbitovem v Luži.

Na výlet po mladějovské úzkokolejce

V sobotu organizátoři zprovozní historickou průmyslovou dráhu. Z Mladějova na Moravě vlak během dne odjede celkem třikrát směrem na Hřebeč. Tuto jedenáct kilometrů dlouhou úzkokolejku postavili během první světové války. Vy se po ní můžete projet turistickým vlakem vedeným motorovou lokomotivou.

Výletní vlak na úbočí Hřebečského hřbetu

Kromě samotné jízdy si užijete krásnou přírodu podél Hřebečovského hřbetu a bude i možnost občerstvení U parního stroje v Mladějově. Je ale potřeba dopředu zarezervovat místo na stránkách www.mladejov.cz. Tam najdete i přesné časy odjezdů.

Letohradská pětka

Zúčastněte se běžeckého přespolního závodu Letohradská pětka. Soutěžící musí kdykoliv během května uběhnout pětikilometrovou trasu, svůj výkon zaznamenat na zařízení, kde bude vidět uběhnutá trasa i výsledný čas, a výsledek zaslat na e-mail L5virtual@seznam.cz. Start i cíl je u Orlovny na Orlici v Letohradu a celá trasa je označená šipkami na zemi a cedulkami. Na stránkách www.letohradskapetka.cz se dozvíte veškeré podrobnosti.

Spustit audio

Související