Tipy na víkend v Pardubickém kraji: cestovatelský festival v Pardubicích nebo jabkancová pouť v České Třebové

17. listopad 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se podívat na novou výstavu do Východočeského muzea v Pardubicích, poslechněte si přednášku o železnici v Brandýse nad Orlicí nebo zajděte na Topolský jarmark.

Tento týden ve Východočeském muzeu v Pardubicích začala nová výstava s názvem Kdy jste je viděli naposledy? Uvidíte na ní nejrůznější rostliny a živočichy, kterých je v přírodě čím dál tím méně. Dozvíte se, proč tyto změny nastávají i jaký to má vliv na okolní prostředí. Muzeum je otevřené každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Jak to chutná ve světě?

Od čtvrtka do neděle je v pardubickém Kongresovém centru Palác cestovatelský festival. Třeba v sobotu se tak můžete těšit na přednášky o Rumunsku, Holandsku nebo třeba Kambodži. O víkendu bude součástí akce také street food festival. Návštěvníci tak budou moct ochutnat pokrmy z různých částí světa.  Podrobné informace o akci najdete na stránkách www.cestovatelskyfestival.cz.

Vše o železnici

Na zámku v Brandýse nad Orlicí bude v sobotu přednáška o historii, současnosti i budoucnosti železniční tratě na trase z Ústí nad Orlicí do Chocně. Od 17 hodin tam bude mluvit generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, železniční novinář Miroslav Čáslavský a další odborníci.

Jarmark s hudebním doprovodem

V sobotu bude v Topolu u Chrudimi Topolský jarmark. Od 10 do 16 hodin tam seženete nejen vánoční předměty. Připravený je navíc doprovodný program. Vystoupí tam žáci Mateřské školy Kočí a Topol i kapela Czech Necks.

Fotky, obrazy i hudba

Tento víkend v Hrochově Týnci začíná nová výstava. V zámecké galerii uvidíte obrazy Hany Cahové a fotografie Vladimíra Bakeše. Vernisáž bude v sobotu od 14 hodin. Těšit se můžete na úvodní slovo Ivana Baboráka i hudební doprovod Základní umělecké školy v Chrasti.

Ochutnejte jabkance

Jabkancová pouť bude v sobotu v České Třebové. Od 8 hodin seženete před chalupou U kostelíčka čerstvé jabkance. Odpoledne se můžete těšit na představení purkmistra s policajtem, koncert kapely Šutr a další program.

Výstava betlémů

Do Městského muzea a galerie v Poličce se od neděle můžete přijít podívat na vánoční výstavu. K vidění tam jsou připravené nejrůznější betlémy, například od umělců Jiřího Knapovského nebo Jana Heraina. Vernisáž bude v neděli od 16 hodin. Koledy tam zazpívají žáci Základní umělecké školy Bohuslava Martinů a nebude chybět ani tvoření vánočních dekorací.

Spustit audio

Související