Tipy na víkend v Pardubickém kraji: festival Pernštejnlove, Lughnasad v Nasavrkách i historický trolejbus v Pardubicích

29. červenec 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé prohlídky a jiné akce. Přijďte se na Veselý Kopec dozvědět o práci mlynářů a sekerníků, projeďte se Chocní na kanoi nebo tam navštivte fotografickou a architektonickou výstavu.

Tento týden začal festival Pernštejnlove. V pátek od 18 hodin uvidíte na malém nádvoří pardubického zámku divadelní představení Rande naslepo. Na velkém nádvoří pak divadelní spolek Kašpar od 21 hodin představí muzikál Jonáš a tingl-tangl. Na sobotu jsou připravená další představení, jako třeba Bratrstvo kočičí pracky nebo Do kalhot! Bližší informace najdete na webových nebo facebookových stránkách akce.

Galské války v Nasavrkách

Koncerty, ukázky řemesel, výuka keltských tanců i scénky ze života našich předků. To vše uvidíte v pátek a sobotu v Zemi Keltů v Nasavrkách. Letos je festival keltské kultury Lughnasad zaměřený na Galské války. Organizátoři tak budou mimo jiné vyprávět o bitvě u Alesie. Své povídání podpořili natočením krátkého filmu, který promítnou v pátek večer na hradby keltského Oppida.

Veselokopečtí mlynáři a sekerníci

Hru pro děti i rodiče připravili na Veselém Kopci. V prodejně upomínkových předmětů získáte herní plány, podle kterých budete procházet skanzenem a hledat odpovědi na otázky. Tento víkend tam můžete navštívit také prohlídku Mlynáři a sekerníci. Dozvíte se na ní třeba to, jak se křesají mlecí kameny a proč tuto práci mlynáři tajili.

Funkční mlýn od potoka Žejbro je možné vidět ve skanzenu na Veselém Kopci

Po Pardubicích historickým trolejbusem

V sobotu bude v Pardubicích jezdit historický trolejbus. Ze Třídy Míru vyjede v 15:30 a v 17 hodin. Pokračovat bude směrem na nádraží a dále po trase linky 3 do Lázní Bohdaneč. Za příznivého počasí budou jízdy pokračovat i večer v 19 nebo 20 hodin. Podrobnosti najdete na stránkách www.motoracek.cz.

Do Chocně na výstavu nebo na kanoi

Každý den od 9 do 12 a od 14 do 17 hodin můžete navštívit Orlické muzeum v Chocni. Do příští neděle tam uvidíte výstavu obrazů a fotografií Nadi Cermanové, Jindřicha Šmégra a Jiřího Jareše. Druhá výstava je věnovaná pracím studentů architektury, kteří zdůraznili potenciál urbanistického rozvoje města.

Každou neděli od 13 do 18 hodin si v Chocni můžete půjčit kanoi a pádlovat po klidném úseku řeky Tichá Orlice. V Informačním centru města Choceň je ale nutné udělat rezervaci do 12 hodin předcházejícího pátku.

Pouťový turnaj v Pusté Kamenici

V sobotu začíná na hřišti v Pusté Kamenici pouťové odpoledne. Od 14 hodin bude pro děti připravený skákací hrad a od 16 hodin začne fotbalový turnaj svobodných proti ženatým. Večer se můžete těšit také na grilování.

Spustit audio

Související