Ujetá komedie, semaforský humor, Bratrstvo kočičí pracky. Pernštejnlove je v Pardubicích pošesté

27. červenec 2021

Chybí vám divadlo? Hned několik dní s ním teď můžete prožít na renesančním zámku. Festival pod širým nebem a s kouzelnými kulisami nabízí v hlavním programu 11 inscenací na třech scénách. Od 27. do 31. července se hraje na obou nádvořích a v šapitó na prvním zámeckém rondelu.

„Předprodej je trochu slabší. Přeci jenom ta omezení, která na návštěvníky čekají typu negativní test, potvrzení o prodělání nemoci anebo o očkování, trochu odrazují. Ale spousta lidí nám píše, že se už nemůže dočkat, až vyrazí za kulturou,“ říká za organizátory Tomáš Klement. Přehlídku pořádá Východočeské muzeum v Pardubicích společně se spolkem NaEx. Letos je festival součástí programu 500 let renesance ve východních Čechách.

Start se srnkami

Pernštejnlove vypukne v úterý 27. července od 21 hodin. Na programu je lehce ujetá komedie Srnky v podání Divadelního studia D3 z Karlových Varů. Je to představení o outsiderech a jejich ženách. „Na středu 28. července jsme připravili dvě černočerné autorské komedie nekorektního pardubického uskupení Divadlo Tří: detektivku Podraz a svéráznou jednoaktovku Mýdlo špiní charakter. Ve 21 hodin vtrhne na zámecké nádvoří mladý a neklidný soubor Ductus Deferents tvořený studenty herectví pražského DAMU s dílem R+J Cestopissing.“

Čtěte také

Náročnému divákovi je určený čtvrteční kus Cikánský boxer. Geisslers Hofcomoedianten ve stejný den nabídnou Dvě komedie v komedii. V pátek bude Rande naslepo. Diváci nebudou vědět, na co přesně jdou. Po deváté večer už dostane prostor slavný semaforský muzikál Jonáš a tingl-tangl v podání spolku Kašpar. Zazní písně Suchého a Šlitra v režii Jakuba Špalka s Petrem Lněničkou v hlavní roli.

Sobota 31. července bude pořádnou divadelní náloží pro celou rodinu. Dopolední pohádky přiveze lidový loutkář Jiří Polehňa. Navečer se můžete vrátit do časů legendárního Televarieté. Celou rodinu pobaví autorská variace světa Jaroslava Foglara nazvaná Bratrstvo kočičí pracky. Festival pak kolem půlnoci uzavře one man show Do kalhot!

„Po každém představení na hlavní scéně začne doprovodný program v podání Václava Bartoše a jeho velmi vtipné představení Školní výlet, které se tradičně hraje na královéhradeckém divadelním festivalu. Následuje písničkářská scéna včetně flamencového večera,“ dodává Klement.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související