Tipy na víkend v Pardubickém kraji: folklorní festival v Chrudimi nebo Pardubice na bruslích

31. srpen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat do hřebčína v Dlouhé Třebové, zajděte na výstavu jiřinek do Dolní Rovně nebo si poslechněte varhanní koncert v Bystrém.

V Chrudimi v pátek začíná folklorní festival. Až do neděle tak budou v Klášterních zahradách vystupovat folklorní soubory z celé republiky. V pátek se navíc můžete těšit na koncert Lenky Filipové a v sobotu na tradiční jarmark.

Western v Dlouhé Třebové

V hřebčíně Karlen v Dlouhé Třebové bude v sobotu akce nazvaná Ze sedla vidíš mnohem dál. Uvidíte ukázku western all around disciplín, žehnání hříbátek, ukázku ranch ridingu a budete si moct vyzkoušet lasování americké krávy. Program začne ve 13:30.

Posvícení na Veselém Kopci

Na sobotu je na Veselém Kopci naplánované Posvícení. Od 10 do 16 hodin tam návštěvníci budou ochutnávat tradiční pečivo a zkoušet lidové zvyky. “K posvícení vždy patřila veselá muzika, tanec a zpěv. U nás se o to postarají folklorní soubory Vysočan a Vysočánek z Hlinska. Obyčej Stínání kohouta předvede ochotnický soubor Čibako z Načešic,” říká ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová.

Pohled na vodní olejnu v Muzeu v přírodě na Veselém Kopci.

Výstava jiřinek

O víkendu můžete navštívit Národní výstavu jiřinek v Dolní Rovni. V Sokolovně tak uvidíte české i světové odrůdy rostlin. V sobotu bude výstava otevřená od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 16 hodin.

Choltický deštník

Benefiční festival Choltický deštník začne v sobotu od 13 hodin a láká na hudební skupinu Maxíci, dětskou cimbálovku ze Zlatých Hor, svinčanské mažoretky, Jakuba Machuldu a jeho show Elvise Presleyho. Vystoupí i klienti a zaměstnanci Centra denních služeb Další cesta s divadelní operetkou Červená karkulka.

Králíci, drůbež i vláčky

V areálu Na brodě ve Slatině bude o víkendu výstava králíků, holubů, drůbeže a exotického ptactva. Kromě toho tam uvidíte také výstavu modelů vláčků a ukázku zemědělské techniky. V sobotu bude areál přístupný od 8 do 18 hodin a v neděli od 8 do 15 hodin.

Pardubice na bruslích

Vyjížďka na bruslích ulicemi Pardubic začíná v neděli v 19:30. Pro účastníky je připravena trasa ulicemi města o celkové délce 8,4 kilometrů. Vyjíždí se z parkoviště u Decathlonu v Polabinách. Vzhledem k večernímu času vyjížďky organizátoři žádají bruslaře, aby s sebou měli světýlka, blikačky, baterky nebo reflexní prvky.

Varhanní festival

Koncert Českého varhanního festivalu si můžete přijít poslechnout v neděli do Bystrého. V chrámu svatého Jana Křtitele od 17 hodin vystoupí český varhaník Jaroslav Tůma. Těšit se můžete na stěžejní skladby českých i světových skladatelů v širokém spektru stylů od renesance až po 21. století.

Spustit audio

Související