Tipy na víkend v Pardubickém kraji: FreshDance fest nebo divadlo na Košumberku

21. červenec 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se podívat na novou výstavu na Zelené bráně v Pardubicích, zajděte na letní jarmark do Chrasti u Chrudimi nebo si poslechněte další koncert festivalu Hudební léto v Heřmanově Městci.

Tento týden začala na pardubické Zelené bráně nová výstava nazvaná Křídel šum. Uvidíte na ní fotografie umělce Jiřího Hřebíčka, který speciální technikou zachycuje ptáky v pohybu. Výstava bude přístupná až do 2. října.

Přijďte si zatančit

Ve čtvrtek začal v Lanškrouně FreshDance fest. Na místním zámku, Jiráskově náměstí a v parku u Multifunkčního centra L’Art se tak můžete až do neděle zúčastnit vystoupení a lekcí nejrůznějších typů tanců. Součástí akce budou ale také třeba tvořivé dílny pro děti, hudební a divadelní vystoupení nebo zajímavé workshopy. Program najdete na stránkách KC Lanškroun.

Pro ruční výrobky na jarmark

V Chrasti u Chrudimi bude v sobotu malý letní jarmark. Od 9 do 13 hodin seženete mezi ulicemi Tyršova a Čeperka ručně vyráběné šperky, sklářské a keramické výrobky, kožené předměty nebo floristické dekorace. Chybět nebude ani workshop na vázání květin pro děti.

Nejrůznější žánry v Poličce

Na multižánrový festival Colour Meeting můžete vyrazit v sobotu i v neděli do Poličky. V parku u hradeb vystoupí umělci z celého světa. Těšit se můžete třeba na jazzové vystoupení indického interpreta Sarathyho Korwara, folk zahraje slovenský písničkář Zabiť Františka, vystoupí také Aneta Langerová a mnoho dalších.

Představení pro děti i dospělé

Na hradě Košumberk bude o víkendu několik představení. V sobotu tam návštěvníci od 20 hodin uvidí divadelní komedii Jako v nebi, tak i na zemi. V neděli tam pak od 15 hodin můžete zajít na kejklířskou pohádku Brémští cirkusanti nebo navštívit školu žonglování.

Hudební léto pokračuje

V neděli bude v kostele svatého Bartoloměje v Heřmanově Městci další koncert festivalu Hudební léto. Od 17 hodin tam vystoupí významný český houslista Václav Hudeček a na klavír zahraje Lukáš Klánský. Další vystoupení tohoto festivalu pak bude 4. srpna v heřmanoměstecké synagoze.

Moře v Mázhausu

Už jen do příštího víkendu máte možnost navštívit výstavu prací žáků pardubické umělecké školy. V Mázhausu na Pernštýnském náměstí jsou k vidění nejen obrazy, ale také drobné plastiky nebo výrobky z vln tematicky zaměřené na podoby moří, oceánů a života v nich.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.