Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Keltský telegraf, festival Jeden svět i úklid přírody

24. březen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte si užít Veselou sobotu do Muzea loutkářských kultur v Chrudimi, zajděte se podívat na některou z poboček ČHMÚ nebo se zúčastněte akce Ukliďme svět.

V litomyšlském Portmoneu a Rodném bytě Bedřicha Smetany tento víkend začíná sezóna. Otevřeno bude každou sobotu a neděli od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. V Portmoneu bude od soboty k vidění výstava grafika Zbyňka Hraby s názvem Linomyšlení. Vernisáž je naplánovaná na pátek od 17 hodin.

Keltský telegraf propojí Česko

Keltský telegraf uvidíte v sobotu po celé republice. Jednotlivá stanoviště se spojí pomocí světelného signálu. V Pardubickém kraji se akce můžete zúčastnit u rozhledny Boika u Českých Lhotic. Zapalování ohňů začne v 19 hodin.

Rarášci, necování i drhlen

Veselou sobotu si můžete užít v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi. Od 13 do 17 hodin tam budou tvůrčí dílny zaměřené na tradiční lidovou kulturu. Návštěvníci si tam poslechnou zapomenuté příběhy o Hejkalovi, rarášcích a vodnících, vyzkouší si síťování a necování a seznámí se s předměty jako je pernice, kratiknot nebo drhlen. 

Jaké bude počasí?

Český hydrometeorologický ústav bude mít v sobotu Den otevřených dveří. Po celé republice se tak můžete podívat do všech poboček a stanic, například v Ústí nad Orlicí nebo ve Svratouchu. Pro návštěvníky je připravený program na téma Poznej oblaky.

Ukliďme svět

Na sobotu je naplánovaná akce Ukliďme svět. Zúčastnit se může každý. Stačí si na stránkách www.uklidmesvet.cz zobrazit mapu a vybrat místo, kde chcete pomoct s údržbou krajiny. 

Filmový festival

Tento týden začal festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Zúčastnit se ho můžete na Malé scéně v Ústí nad Orlicí nebo v poličském Pontopolisu. Přesný program najdete na webu www.jedensvet.cz. Festival potrvá až do 2. dubna.

Najít, otisknout a zhmotnit

V Galerii města Pardubice bude v neděli workshop s názvem Otisk. Účastníci prohledají prostory galerie a vyberou si nejzajímavější předmět, který následně otisknou a pomocí sádry zhmotní. Tvůrčí dílna je určená pro děti i dospělé.

Křížová cesta

Na pouť po kaplích u obce Vysoký Les můžete vyrazit v neděli. Organizátoři ze Spolku archaických nadšenců ze Sebranic zájemce provedou křížovou cestou po obnovených kaplích. Sraz je ve 14 hodin u Killerovy kaple.

Spustit audio

Související