Tipy na víkend v Pardubickém kraji: letní kino, štěbetání jiřiček, vojna v Králíkách

26. červen 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na výlet i procházku. Můžete pozorovat městské ptáky a netopýry, zajít do letního kina nebo obdivovat vojenské legendy v Králíkách.

Chcete vidět a slyšet jiřičku obecnou? Tak přijďte tento pátek v 18 hodin na nádvoří pardubického zámku. Právě tam začíná ornitologická vycházka za jiřičkou obecnou, kterou povede ornitolog Východočeského muzea Pardubice Libor Praus. Cílem výletu nebudou jen jiřičky, ale i další městští ptáci a netopýři. Počet lidí je ale omezený. Proto je potřeba se přihlásit předem na webu muzea.

Začíná promítat letní kino

V pátek mělo začít promítat oblíbené letní kino v Pardubicích a uvést český film 3Bobule. Organizátoři se ale vzhledem k aktuální předpovědi v pátek odpoledne rozhodnuli začátek promítací sezóny přesunout na pondělí 29. 6.

Podle ředitele kina Leoše Kučery se bude promítat denně až do konce letních prázdnin. Pondělky a středy budou patřit dětem, úterky a čtvrtky výběru ze světové kinematografie posledního roku, pátky současné tuzemské tvorbě a neděle celosvětově úspěšným hitům.

Vojenská technika v Králíkách

Vojenské muzeum Králíky

Den vojenské kolové techniky chystají na sobotu ve Vojenském muzeu Králíky. Na terénním polygonu v areálu muzea se představí nejen legendy značky Tatra a Praga, ale i stroje sovětského původu. Obry bude zastupovat vozidlo MAZ 543, ty malé zase UAZ 452. První ukázky jízd začnou v 11 hodin a druhý blok je připravený na 14. hodinu. Součástí ukázek bude i samovyprošťování  vozidla Praga V3S.

A aby byl program na poslední víkend měsíce června kompletní, rozšíří v sobotu i v neděli provozní dobu největší muzea československého opevnění-dělostřelecké tvrze Bouda a Hůrka.

Zámek Slatiňany po rekonstrukci otevírá

Po třech letech skončila rozsáhlá obnova zámku ve Slatiňanech. Od pátku je zámek zase přístupný. Práce stály 134 milionů korun. Změnila se barva fasád, znovu jsou postavené věže a balkony zbourané po válce.

Návštěvníky čekají nové prohlídkové okruhy, proměněný park, s pávy, dětské hospodářství, ale hlavně uvidí zámek tak, jak vypadal v době, kdy byl v nejlepší kondici.

Do Poličky za malířkou

V Centru Bohuslava Martinů v Poličce má výstavu výtvarnice, která svým laskavým a humorným přístupem k životu oslovuje už několik generací dětí i dospělých. Ilustrátorka Vlasta Švejdová doprovodila svými kresbami desítky knih pro nejmenší čtenáře, od českých pohádek a říkadel přes slabikář až po čítanky i učebnice.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.