Tipy na víkend v Pardubickém kraji: lov strašidel, kaštanové hody nebo drakiáda

12. říjen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Užijte si Kloboukový den v Pardubicích, zajděte na drakiádu do Moravské Třebové nebo si poslechněte koncert v letohradském kostele.

V pátek můžete zajít na náměstí Republiky před Východočeským divadlem v Pardubicích na Kloboukový den. Návštěvníci tam budou obdivovat a zdobit klobouky, poslouchat písničkáře Dana Vertíga nebo hrát hry s kloboukovým tématem. Akce potrvá od 10 do 17 hodin.

Lov muzejních strašidel

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi se v pátek promění na Duchůplné muzeum. Zájemci tam budou moct navštívit kouzelnickou školu a pomocí kouzel bojovat proti zákeřným postavám z Harryho Pottera. Od 15 do 18 hodin je akce vhodná pro mladší kouzelníky, od 18 do 21 hodin je program určený pro odvážnější.

Kaštanové hody

Od soboty do neděle budou pod rozhlednou Barborka u Horních Raškovic kaštanové hody. Oba víkendové dny vždy od 10 do 17 hodin tam budete moct ochutnat pečené kaštany a další dobroty. Nebudou chybět ani soutěže pro děti, kaštanové tvoření nebo opékání buřtů.

Jedlé kaštany

Vyzkoušejte práci archeologa

Do Země Keltů v Nasavrkách můžete v sobotu vyrazit na Archeoden. Na Stezce odvážného archeologa se dozvíte, jak se dělají vykopávky, co všechno lze najít v zemi a co dělat s nálezy. Areál bude otevřený od 10 do 17 hodin.

Ve vzduchu: draci, letadla

V aeroklubu v Moravské Třebové bude v sobotu drakiáda. Kromě pouštění draků se od 13 hodin můžete těšit také na ukázky RC modelů, krátké vyhlídkové lety pomocí navijáku a různé soutěže. Akce se bude konat pouze za příznivého počasí.

Na koncert do kostela

Do Letohradu můžete v sobotu od 16 hodin zajít na koncert do kostela svatého Václava, uslyšíte varhaníky Martina Bureše a Ritu Smolákovou, houslistku Marii Kindlovou a flétnistku Emu Hejlovou. Výtěžek z akce podpoří činnost Domácího hospice Alfa-Omega.

Tip od sousedů: Hradecké lesy

O víkendu si můžete udělat výlet k sousedům. Letošní ročník Dne s myslivci nabídne v sobotu u Stříbrného rybníka v Hradci Králové všechno možné z oblasti lesnictví, dřevařství a podobně. Uvidíte třeba i telemetrické obojky na sledování pohybu zvěře anebo drony na vyhledání srnčat při senosečích.

Čeká vás spousta zajímavostí na pódiu, bohatý doprovodný program, kulinářské speciality i hudba. Velkou pozornost přitáhne soutěž ve vaření zvěřinového kotlíkového guláše. Soutěžní týmy musí prakticky všechno chystat až na místě. Přímý přenos z akce uslyšíte v našem vysílání v sobotu mezi 11. a 12. hodinou.

Jak vařila babička?

Do Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě můžete v neděli zajít na akci nazvanou U babičky v kuchyni. Od 14 hodin tam pořadatelé připravili tvořivou dílnu na téma konzervace potravin. Naučíte se tak vařit povidla, sušit ovoce, ukládat vajíčka do vápna a další kuchařské dovednosti.

Spustit audio

Související