Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Malá Pardubická nebo Železný Kelt v Nasavrkách

22. únor 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Osvěžte si techniky první pomoci na kurzu v Pardubicích, projděte se po moderní litomyšlské architektuře nebo zamiřte na výstavu herbářů do Ústí nad Orlicí.

 

Na Fakultě zdravotnických studií na pardubické univerzitě můžete v pátek navštívit kurz laické první pomoci. V Centru péče o zdraví budou zkušení lektoři ukazovat moderní způsoby záchrany života. Kurz potrvá od 15 do 19 hodin.

Za litomyšlskou architekturou

V Litomyšli je při příležitosti Mezinárodního dne průvodců naplánovaná komentovaná prohlídka města. Průvodce účastníky seznámí s moderní litomyšlskou architekturou. Sraz je v sobotu v 11 hodin u zámeckého informačního centra.

Večer na zámku

Na netradiční prohlídku slatiňanského zámku se můžete vydat v sobotu v 18 hodin. Kastelán návštěvníky provede večerně osvětlenými pokoji a seznámí je s historií i současností objektu. Vstupenky si raději dopředu rezervujte, kontakt je na stránkách www.zamek-slatinany.cz.

Letadla v Ideonu

V pardubickém Ideonu bude v sobotu Malá Pardubická. Uvidíte tam nejrůznější modely letadel i dalších dopravních prostředků. Soutěžní výstava potrvá od 10 do 16 hodin.

Keltský závod

V Zemi Keltů v Nasavrkách se v sobotu můžete zúčastnit orientačního závodu Železný Kelt. Zájemci budou na trase v prostředí Železných hor plnit úkoly a doplňovat části příběhu. Přihlásit se můžete v 8 hodin v hostinci U Dubového Kelta.

Ohlédnutí za masopustem

V Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi na sobotu připravili tvůrčí dílnu na téma Ohlédnutí za masopustem. Účastníci tam budou tvořit na základě inspirace lidovou kulturou. Akce bude od 13 do 17 hodin.

Pochlubte se vlastním dílem

V Městském muzeu a galerii ve Svitavách budete mít v sobotu možnost konzultace s výtvarníky. Od 10 hodin tam budou odborní lektoři radit zájemcům, kteří přinesou vlastní díla. Nejvydařenější práce pak budou od 9. března k vidění na výstavě Přehlídka 24.

Byliny v muzeu

Na výstavu herbářů můžete zajít do Městského muzea v Ústí nad Orlicí. Uvidíte tam bylinné knihy z 16. až 21. století. Mezi exponáty je třeba první česky tištěný herbář z roku 1517. O víkendu je muzeum otevřené od 13:30 do 17 hodin.

Spustit audio

Související