Pestrobarevné domy nebo sjezdovka pod Šibeníkem. Poličkou od středověku do současnosti

Polička je turisticky oblíbené místo. V historickém jádru uvidíte středověké opevnění, gotický kostel i barokní radnici. Za hradbami pak zaujmou barevné domy z první republiky. V zimě je možné navštívit také sjezdovku nad obcí nebo některé z běžkařských tratí.

Byli lidé ve středověku menší než dnes? Co jedli, jak se oblékali a jak trávili volný čas? To vše se dozví návštěvníci Centra Bohuslava Martinů v Poličce. Nová výstava Vzhůru do středověku nabízí pohled do každodenního života našich předků. Zájemci si tam můžou vyzkoušet středověké zbraně, řemesla nebo třeba jízdu na koni.

Z Centra Bohuslava Martinů je to jen kousek na Palackého náměstí. Uprostřed něj stojí barokní radnice z 18. století. „Polička byla královské město, takže zde nebyl zámek. Radnice suplovala sídlo vrchnosti vůči okolním vesnicím. Proto se měšťané rozhodli, že radnici pojmou velmi velkoryse,“ vysvětluje historik David Junek.

BM-Základ věže radnice v Poličce pochází ze středověku.jpg

Barvy první republiky

Při procházce městským parkem se vyplatí zastavit u Synského rybníku. Za ním je totiž výhled na stavby z období první republiky. „Patří do proudu českého rondokubismu. Jsou pro ně typické kruhové a krychlové tvary. Některé domy byly v kombinaci okrové a cihlově červené, jiné byly okrové a šmolkově modré. Byla tam dokonce i kombinace červené a modré,“ popisuje Junek. Letos tyto budovy slaví sto let od svého vzniku.

Ráj sportovců: lyže, běžky, kola

Sjezdovka pod vrchem Šibeník je dlouhá přes 500 metrů. Místní nadšenci ji upravují a rozšiřují od 70. let. V provozu je vždy od pátku do neděle, ve všední dny to závisí na zájmu lyžařů. K dispozici jsou také běžkařské trasy. „Posledních asi třicet let udržujeme malý areál. Je to v mrazové kotlince u zbrojovky. Je to kryté od slunce, drží tam dlouho sníh a my tam udržujeme takové kolečko. Každou zimu se nám daří jezdit desítky dnů, i když sníh skoro není,“ říká zakladatel Cyklo-ski klubu Polička Otakar Klepárník.

Polička je skvělým startovním místem i pro výlety na kole. „Polička je brána Českomoravské vrchoviny. Máme obrovské štěstí na krásnou přírodu kolem. Typickým cílem pro Poličáky je Lucký vrch s historickou chatou z první republiky,“ zve k návštěvě Klepárník.

Spustit audio

Související