Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Mikulášská jízda z České Třebové nebo kateřinské posvícení v Chrudimi

23. listopad 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se podívat na výstavu králíků, holubů a drůbeže do Chocně, zajděte na adventní prohlídky hradu Svojanov nebo se zúčastněte Pardubického festivalu deskových her.

Ve Východočeském muzeu v Pardubicích v pátek začíná nová výstava s názvem Zahraj si Pardubice. Návštěvníci se na ní seznámí s vývojem města od roku 1845 až do 30. let 20. století. Těšit se můžete na vzácné předměty, zábavné hračky, originální hry i stavby.

Mikulášské jízdy

Na trati z České Třebové přes Skalici nad Svitavou do Chornice a zpět bude v sobotu jezdit historický vlak s Mikulášskou nadílkou. Ve vozech tažených parní lokomotivou potkáte nejen personál v dobových stejnokrojích ze 30. let 20. století, ale také Mikuláše s čertem. Jízdní řád najdete na stránkách www.chzk.cz.

Advent na Svojanově

V sobotu na hradě Svojanov začínají adventní prohlídky. Návštěvníci tam uvidí dobovou vánoční výzdobu a seznámí se se starými adventními zvyky. Kromě toho v domě zbrojnošů můžete navštívit také výstavu maleb na hedvábí s motivy čertů. Hrad je přístupný každý víkend od 10 do 17 hodin.

Hrad Svojanov

Víkend ve znamení her

Pardubický festival deskových her můžete navštívit tento víkend v prodejně Domov her. V sobotu i v neděli tam budou od 9 do 17 hodin zdarma k dispozici různé hry pro celou rodinu. Součástí akce bude také herní turnaj a tombola.

Zabijačka na náměstí

Kateřinské posvícení je naplánované na sobotu v Chrudimi. Na Resselově náměstí budou od 9 do 12 hodin tradiční trhy s různými výrobky. Těšit se můžete na svařené víno, domácí pekařské výrobky, produkty z medu nebo na zabijačkové dobroty.

Králíci, holubi a drůbež

V sobotu se v Chocni můžete zúčastnit výstavy králíků, holubů a drůbeže. Drobná zvířata uvidíte od 8 do 16 hodin v místním chovatelském areálu. Součástí akce bude také soutěž mladých chovatelů.

Nalaďte se na Vánoce

V neděli bude v Bítovanech předvánoční jarmark. V restauraci U Nováků budou přichystané vánoční dekorace, domácí koláče, bylinkové čaje, patchwork a další. Akce potrvá od 9 do 16 hodin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.