Výlet na Podhůru. Rekreační lesy u Chrudimi baví i v zimě

Symbolem Rekreačních lesů Podhůra se stala rozhledna Bára. Řada lidí proto říká, že na výlet jedou prostě na Báru. Přestože se na rozhlednu teď v zimě nedostanete, v jejím okolí je rozhodně co navštívit.  

Rekreační lesy Podhůra se nacházejí na úpatí Železných hor, v trojúhelníku mezi městy Chrudim, Slatiňany a obcí Rabštejnská Lhota. Síť stezek s interaktivními prvky nebo posilovnou mají rádi turisté při pěší procházce, ale třeba i cyklisti. Po vybraných okruzích se mohou vydat také vozíčkáři. K největším atrakcím rekreačních lesů určitě patří Kočičí hrádek, vyhlídka Na Chlumu nebo naučná stezka okolo Kochánovických rybníků.

Les zvláštního určení

Rekreační lesy Podhůra jsou velmi navštěvované. Jedná se o první rozsáhlejší komplex lesů, který navazuje na rovinatou oblast Polabí. Do rekreačních lesů, které mají rozlohu okolo 360 ha, se sjíždění hlavně výletníci z Chrudimi a jejího okolí. V roce 2004 byla část lesa, patřící městu Chrudim, převedena z hospodářského lesa na les se zvláštním určením, tedy místo, které plní hlavně rekreační funkci.

Na Podhůře postupně vznikla naučná stezka a také dominanta zdejší krajiny, dřevěná rozhledna Bára. K atraktivním místům pro návštěvníky patří i lanový park nebo lesní tělocvična. V rekreačních lesích najdete lezeckou stěnu, cyklopark s prvním příměstským singltrekem, hipostezky nebo vyznačený okruh pro vozíčkáře.

Dřevěná rozhledna Bára

Rozhledna Bára je druhá v pořadí. Její předchůdkyni, Báru I., smetla v roce 2008 mohutná vichřice. Rozhledna má nezvyklou konstrukci, kterou navrhl architekt Martin Rajniš. Je vyrobená z modřínového a dubového dřeva, které pochází z chrudimských městských lesů.

Vyhlídková plošina se nachází v téměř 15 metrech, celková výška rozhledny je 25,7 metru. Rozhledna je přístupná od jara do podzimu. Odstavné parkoviště se nachází přibližně 350 metrů od rozhledny. Přímo u Báry turisté najdou zázemí, v sezóně tu funguje občerstvení.

Rozhledna Bára

Nedaleko rozhledny se nachází lanový park. Jeho dětská část by měla sloužit i v letošním roce, lanový park pro dospělé se ale bude postupně opravovat a jednotlivé prvky vyměňovat. Poblíž rozhledny se nachází dětské hřiště s dřevěnými herními prvky nebo veřejné ohniště. Asi 400 metrů od Báry se nachází lesní tělocvična. Funguje tu několik cvičebních prvků pro dospělé, dopadové plochy tvoří kůrová drť. Děti tu mají k dispozici multifunkční prvek s malou horolezeckou stěnou a žebříky.

Vyhlídka Chlum a Kočičí hrádek

Od rozhledny Bára vás naučná stezka navede do širšího okolí městských lesů. Všechny cesty jsou přehledně značené, buď klasickým turistickým značením, nebo piktogramy. Nejčastěji se návštěvníci Podhůry od Báry vydávají k velmi oblíbenému Kočičímu hrádku. Jde o zmenšený model hradu, který pro své děti nechala postavit Vilemína Auerspergová.

Vyhlídka Na Chlumu

V době, kdy Auerspergové vlastnili slatiňanský zámek, vznikla i rozhledna Na Chlumu, ke které se také dostanete po pohodlné lesní cestě. Po druhé světové válce, kdy byla zrušena knížecí obora, se o tohle odpočinkové místo nikdo nestaral a vyhlídka se proměnila v kamenné torzo. Obnovená rozhledna byla otevřena na konci roku 2013. Je otevřená celoročně a zdarma.

Od vyhlídky Na Chlumu se dostanete ke Kochánovickým rybníkům. Je to soustava čtyř rybníků s názvy Hluboký, Vilém, Perný a Čabrousek. Okolo rybníků vás provede necelé tři kilometry dlouhá naučná stezka. Prostřednictvím infopanelů se dozvíte o zajímavostech místní přírody. Je to například lokalita s největší pestrostí obojživelníků v Železných horách.

autor: BRA
Spustit audio

Související