Tipy na víkend v Pardubickém kraji: muzikál na zámku v Moravské Třebové i procházka za hmyzem v rezervaci Habrov

9. červenec 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás zajímavé tipy na výlety i akce. Podívejte se na hračky z minulosti v Letohradě, přijďte na benefiční koncert do Poličky nebo se vydejte na procházku plnou bájí a pověstí v Pardubicích.

V pátek a sobotu bude na zámku v Moravské Třebové živo. Ve 20:30 tam totiž začne muzikál Noc na Karlštejně. Jeviště v podobě nádvoří, hradeb, zámeckých oken i prostoru mezi diváky zajistí nevšední zážitek. Nezapomeňte si dopředu koupit vstupenky na stránkách www.zamekmoravskatrebova.cz.

Retrohračky v Letohradě

Na zámku v Letohradě můžete navštívit Retrohrátky. Na této výstavě uvidíte nejrůznější hry a hračky, které bavily děti v minulosti. Přichystaný je také retrokoutek, kde si s některými hračkami budete moct i pohrát. Otevřeno je každý den od 9 do 17 hodin. Výstava potrvá až do konce srpna.

Paní věší prádlo v Poličce

V sobotu pořádá koncert kapela Paní věší prádlo. Bude to na zahradě poličského muzea od 19 hodin. Vstupné bude dobrovolné a veškerý výtěžek z akce půjde na pomoc tornádem postiženým obyvatelům Moravy. „Rozhodli jsme se, že koncert pojmeme benefičně, protože to, co se stalo na Moravě, nemá obdoby. Dorazte a podpořte nás i statečné Moraváky,“ zve na akci zpěvačka Michaela Mužíková.

Lov hmyzu v Habrově

Rezervace Habrov je na jaře vyhlášená výskytem dýmnivek

V neděli můžete jít pozorovat proměny přírody v okolí řeky Chrudimky, kontrolovat růst letních bylin a starých ovocných stromů nebo pastvu ovcí. Na této vycházce s entomologem Romanem Mlejnkem budete také lovit hmyz v tůňce a na loukách kolem ní. Cesta přírodní rezervací Habrov začíná v 9 hodin u Červené kapličky. Návrat do Chrudimi je plánovaný ve 14 hodin.

Pardubické báje a pověsti

Můžete se také vydat na procházku historickým centrem Pardubic. Průvodce na ní bude vyprávět o nejzajímavějších bájích a pověstech o tomto městě. Sraz je v sobotu v 15 hodin před Turistickým informačním centrem Pardubice. Tam si také dopředu udělejte rezervaci.

Na festival do kostela

Tento víkend začíná festival Hudební léto v kostele svatého Bartoloměje. V neděli tak od 17 hodin v Heřmanově Městci uslyšíte koncert k poctě Antonína Dvořáka s názvem Lesk žesťů. Vystoupí tam žesťové kvinteto Prague BRASStet. Festival bude pokračovat poslední červencovou neděli vystoupením skupiny Clarinet Factory v zámecké zahradě. Další koncerty jsou připravené i na srpen. Bližší informace o programu najdete na stránkách www.farnost-hm.cz.

Spustit audio

Související