Tipy na víkend v Pardubickém kraji: na betlémy do Svitav, na Ježíškovu cestu do Pardubic

26. listopad 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás zajímavé tipy na výstavy i akce. Přijďte se podívat na řemeslnou tvorbu do lanškrounského muzea nebo v Litomyšli zjistěte, jak má správně vypadat betlém.

V sobotu můžete navštívit výstavu Krásná práce. V Městském muzeu Lanškroun od 15 hodin uvidíte nejrůznější řemeslné výrobky. Těšit se můžete na štípané hračky, paličkované krajky, figurky z šustí nebo soustružené dřevěné figurky.

Ježíškova cesta v Pardubicích

Vydejte se na Ježíškovu cestu na pardubický zámek. Na této vycházce na návštěvníky čeká osm stanovišť s informacemi o Vánocích v jiných zemích. Začátek trasy je u brány na valy a konec na malém nádvoří. Tam najdete také vánoční stromeček, na který můžete pověsit vlastnoručně vyrobené ozdoby. Tuto akci můžete navštívit až do 7. ledna.

Na betlémy do Svitav

V neděli ve svitavském muzeu začíná výstava Nad betlémem vyšla hvězda. Uvidíte tam betlémy z nejrůznějších materiálů. Pro návštěvníky je připravený třeba betlém umístěný v televizoru nebo ve skořápce vlašského ořechu.

Lanškrounské adventní dílny

Každou adventní neděli od 13 do 17 hodin se v Lanškrouně můžete zúčastnit tvůrčí dílny. Tento víkend budou účastníci v lanškrounském muzeu vyrábět vánoční přáníčka. Akce je určená pro mladší i starší děti.

Jak postavit betlém správně?

V Regionálním muzeu v Litomyšli se v neděli dozvíte, jak má správně vypadat betlém. Od 13 do 16 hodin tam budou organizátoři vysvětlovat, na které straně jesliček má stát Marie a Josef, odkud přichází králové a mnoho dalšího. Malí návštěvníci si budou moct vyzkoušet lidové zvyky i výrobu betlémových figurek.

Koledujeme si v Králíkách

Na adventní koncert s názvem Koledujeme si přijďte v neděli do Evropského domu v Králíkách. Hudebníci Přemysl Rut, Markéta Potužáková a Tereza Rejšková tam od 17 hodin zahrají a zazpívají vánoční písně v různých stylech.

Spustit audio

Související