Kočičí hrádek děti milují. Dobývají ho už 120 let

21. listopad 2020

Jde o nejmenší hrad našeho kraje, který ale rozhodně patří mezi turistické atrakce. Za vstup platit nemusíte. Stačí se protáhnout hlavní branou a už jste přímo na nádvoří.

Kočičí hrádek se nachází v lese na okraji Slatiňan. Od tamního zámku je vzdálený necelé dva kilometry. Vede k němu pohodlná cesta, na které uvidíte celou řadu zajímavostí a také informačních panelů. Nejoblíbenější trasa vede ze zámeckého parku, od dřevěné branky zvané „klapačka“.

Kočičí hrádek Slatiňany

Cesta okolo výběhů starokladrubských koní slatiňanského hřebčína vás potom zavede k romantické stavbě zvané Švýcárna. Je to přestavěná hájovna, která patřila knížecímu rodu Auerspergů, nejslavnějších majitelů slatiňanského panství. Od Švýcárny, ze které je dnes Muzeum starokladrubského koně, je to ke Kočičímu hrádku lesem už jen kousek. Miniatura hradu je dobře vidět už z dálky, v posledních letech v okolí hrádku totiž padlo mnoho stromů, zasažených kůrovcem. Kočičí hrádek je přístupný celoročně.

Hrádek nejen pro knížata

Romantickou stavbu nechala na konci 19. století vybudovat kněžna Vilemína Auerspergová, hlavně kvůli zábavě svých dětí. Přesné datum vzniku hrádku ale neznáme. „Obvykle se uvádějí data 1898 až 1901,“ vysvětluje kastelán zámku Slatiňany Jaroslav Bušta. „V jednom z dopisů malé princezny Charlotty Auerspergové, který psala svému otci, se dozvídáme, že v roce 1896 navštívila se svou francouzskou vychovatelkou Katzenburg u Chrudimi. Je zvláštní, že nepíše u Slatiňan, každopádně je to zajímavá informace. Takže hrádek bude pravděpodobně starší, než se dosud uvádělo. Přesné datum ale pořád neznáme,“ dodává kastelán Bušta.

Nezvyklý pohled na hrádek bez okolních lesů

Kočičí hrádek je postavený v duchu romantismu. Vznikl na křemencové skalce, takže pohled zdola mu dodává na majestátnosti. Jako materiál posloužily hlavně cihly. Hrádek je omítnutý a v současné době je v dobrém stavu. Naposledy se opravoval v roce 2012. Zdi stavby, cimbuří i věže téhož roku vážně poničili vandalové. Město Slatiňany proto vyhlásilo veřejnou sbírku. Na opravu hrádku přispěli lidé z nejrůznějších koutů Česka.

Kočičí hrádek u Slatiňan

Kočičí hrádek se nachází v památkové zóně Slatiňansko-Slavického areálu. Tuto část krajiny člověk citlivě přetvářel po staletí. V roce 1860 polesí Slavice a Kochánovice získala oplocení a vznikla obora o ploše asi 1200 ha. Její okraj sahal až k zámeckému parku. V oboře se potom objevila řada romantických staveb a míst, kromě Kočičího hrádku to byla například vyhlídka Na Chlumu nebo kopie tyrolského srubu u Kochánovických rybníků.

autor: BRA
Spustit audio

Související