Tipy na víkend v Pardubickém kraji: ochutnejte víno na zámku, nahlédněte za pancéřové dveře

26. srpen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na setkání radioamatérů do Holic, svezte se parním vlakem z Dolní Lipky do Hanušovic nebo si vyzkoušejte šermování na Košumberku.

Mezinárodní setkání radioamatérů bude v pátek a v sobotu v Holicích. V okolí kulturního domu a sportovní haly tak můžete navštívit nejrůznější přednášky, seznámit se s českými i zahraničními radioamatérskými organizacemi, prohlédnout si tematickou výstavu nebo se podívat přímo do vysílacího střediska.

Mistrovství ČR v požárním sportu

Pardubice budou hostit mistrovství Hasičských záchranných sborů ČR v požárním sportu. Celou sobotu budou hasiči plnit disciplíny požárního sportu, běh na 100 metrů s překážkami a štafetu čtyřikrát 100 metrů s překážkami.

„V neděli poté atletický stadion bude patřit královské disciplíně požárního sportu, a to požárnímu útoku,“ řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

MS v požárním sportu Svitavy - požární útok žen

Zvuky boje v Mladějově

V Mladějově na Moravě v sobotu uvidíte rekonstrukci bojových akcí z první světové války. U Průmyslového muzea vznikne dobový vojenský tábor se zhruba 200 vojáky. Ve 14 hodin pak začne bojová ukázka. Kromě toho je pro návštěvníky připravená také polní pošta, fotosalon, četnická stanice nebo vojenská střelnice. Akce potrvá od 9 do 18 hodin.

Na výlet parní lokomotivou

Parním vlakem se po Pardubickém kraji můžete svézt v sobotu. Pojede z Dolní Lipky přes Ústí nad Orlicí do Hanušovic. Po cestě navíc můžete navštívit různá muzea, vojenské pevnosti, hrady nebo zámky. Přesný jízdní řád najdete na stránkách akce Cestování časem nesmrtelnou párou.

Jak to vypadá za pancéřovými dveřmi

O víkendu se můžete přijít podívat na otevření pancéřových dveří na pozorovatelně civilní obrany u Mikulovic nedaleko Pardubic. V sobotu od 9 do 18 hodin a v neděli od 9 do 14 hodin tam budou komentované prohlídky celého objektu. Pro děti je navíc připravené sněhové překvapení.

V Mikulovicích je také kdysi přísně střežený objekt, pozorovatelna civilní obrany. Tam od roku 1964 vojáci sledovali a hlídali Pardubice

Festival vína na zámku

25. ročník Pardubického festivalu vína ochutnají hned na začátku víkendu návštěvníci zámku. Všechno začíná už v pátek ve 14 hodin. Kromě oblíbené vinařské noci a spousty degustací si letos nově užijí taky milovníci piva. V sobotu odpoledne se totiž akce přemění na NEvinný festival plný produktů vyhlášených minipivovarů. Nebude chybět ani muzika anebo vyhlášení soutěže vín.

Rytíři, kejklíři i urození páni

Středověkou zábavu si můžete užít na hradě Košumberk. V sobotu i v neděli tam budou vždy od 10 hodin šermířská a kejklířská vystoupení. Oba víkendové dny můžete od 14 hodin navštívit také přednášku o šlechtickém rodě Slavatů z Chlumu a Košumberka. Kromě toho tam je pro děti i dospělé připravená škola šermu, rytířské kolbiště, zbrojnice a mnoho dalšího.

Folklorní slavnosti v Betlému

Tento víkend budou v památkové rezervaci Betlém Hlinsko folklorní slavnosti. Začnou už v pátek v 15 hodin. Program bude pokračovat i v sobotu a v neděli vždy od 14:30. Těšit se můžete na vystoupení dětských i dospělých souborů. Zazpívá tam třeba soubor Borůvky z Rakovníku, Vysočánek z Hlinska, Skejušan z Chomutova nebo Formani ze Slatiňan.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.