Adrenalin i klid. Užijte si největší přehradu našeho kraje

U břehů a v okolí vodní nádrže Seč můžete volný čas trávit mnoha způsoby. Ať už jako milovníci vodních sportů, rybáři, turisté nebo zkrátka jen dovolenkáři.       

Sečská přehrada je jedním z nejoblíbenějších rekreačních míst v našem kraji. Užít si tam můžete krásnou přírodu, výhledy, kempování a několik pláží. Říká se, že jeden z nejkrásnějších pohledů na přehradu je od zříceniny hradu Oheb. Právě pod tímto hradem kdysi Chrudimka vytvářela mohutný oblouk a podle něho dostala Chrudimka místní název „Ohebka“.

První písemná zmínka o hradu Oheb pochází z roku 1405, ale jeho historie je pravděpodobně ještě starší. Dnes se z hradu zachovalo pouze torzo vstupní brány, hradního paláce, sklepů a věže. Skalní ostroh je přírodní rezervací, a to z důvodu zachování suťových lesů a také ochrany měkkýšů. Například vápenec v okolí hradu Oheb přitahuje vzácného drobného šnečka, hrotici obrácenou. 

Znáte wakeboard?

Na Seči si můžete půjčit loď, kánoi, šlapadlo nebo populární paddleboard. Nedaleko hráze má svoje stanoviště také půjčovna wakeboardů. Wakeboarding je vodní sport, při kterém je jezdec pomocí lana tažen po vodní hladině a nohy má ukotvené na prkně, které připomíná snowboard. Zkráceně se mu říká wake. Užít si na něm můžete jak jednoduchou jízdu po vodě nebo zkoušet různé skoky a zatáčky okolo bójek.

Nástupní molo půjčovny wakeboardů na Seči

Při wakeboardingu vás na hladinu nepustí bez záchranné vesty nebo přilby. Podle instruktorky outdorové organizace Ski Fanatic Martiny Svobodové jízdu na prkně zvládnou i začátečníci a větší děti, záleží samozřejmě ale na jejich fyzické kondici. Při jízdě je vždy přítomný instruktor, který rychlost i styl jízdy koriguje.

Zbrusu nová zážitková stezka

Vodní nádrž Seč leží na území Národního geoparku Železné hory, kterým prochází více než dvacet naučných stezek a také speciálních cyklostezek. V geoparku najdete celou řadu stálých venkovních expozic. Úplnou novinkou je zážitková stezka, která se nachází v těsném sousedství zámku, sídle Městského úřadu Seč.

Zážitková stezka Národního geoparku Železné hory v Seči

Začátek stezky je upraven tak, abyste si mohli zout boty a bosou nohou se projít po horninách, typických pro geopark a Železné hory. Tvar této v podstatě kopíruje hranice geoparku a jeho významné lokality. Dozvíte se, z kterého období pocházejí železnohorské žuly a uvidíte také vápence se stopami mořských živočichů z období druhohor.

Pohled do historie

Výška koruny hráze sečské nádrže je nad terénem 33 metrů a stejný údaj platí i pro šířku hráze v základech. K hrázi vede 38 m dlouhý tunel ve skále, nachází se pod zříceninou hradu Vildštejn. Přes 165 metrů dlouhou hráz vede silnice ze Seče do Trhové Kamenice, v současné době prochází rekonstrukcí.   

Přehradní nádrž Seč vznikla jako třetí velké vodní dílo našeho kraje, před ní byly vybudovány přehrady Hamry a Pařížov. Stejně jako ony i sečská nádrž chrání krajinu před povodněmi. Stavěla se poměrně dlouho, od roku 1924 do roku 1935, ač podle původního plánu měla být hotová během pěti let. Vodní elektrárna byla uvedena do provozu v roce 1947.

Výhled z hradu Oheb

Sečskou přehradu si záhy oblíbili skauti, trampové, rybáři i chataři. Skauti si v letech 1943 - 1946 na ostrově, který leží pod skálou se zříceninou hradu, postavili tábor. A také už ve čtyřicátých letech se na Seči začaly objevovat první rekreační objekty. Chataři si tu založili pět osad (Čáslavská zátoka, Kamenná Obec, Ústupky, Horní Ves a Dolní Ves). U přehrady a v jejím okolí se natáčelo také několik filmů, například známá Robinsonka.

Dobroty z Proseče

S Východočeskými výlety jsme také navštívili rodinnou farmu v malé obci Proseč nedaleko Seče. Provozují ji manželé Jiráskovi, kteří se starají o vlastní stádo krav. Před pár lety si na prosečské návsi koupili a opravili historickou budovu bývalé obecní školy z roku 1880. Tam můžete ochutnat jejich domácí sýry, kefíry nebo jogurty.

autor: BRA
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.