Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Pernštejnské hodování na pardubickém zámku nebo jablkobraní v Nasavrkách

23. září 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Projděte se po novém úseku dálnice D35, svezte se motoráčkem do Prachovic nebo zajděte na výstavu květin, ovoce a zeleniny v Dolní Rovni.

Den otevřených dveří bude v sobotu na dálnici D35. Od 10 do 17 hodin se můžete přijít podívat na úsek od Časů do Ostrova. Po 6 kilometrové trase se zájemci budou moct projet na kole, bruslích, koloběžce nebo třeba pěšky. Kromě toho organizátoři připravili ukázku stavební a silniční techniky a další program.

Food festival na zámku

V sobotu to bude na pardubickém zámku vonět dobrým jídlem a pitím. Bude tam totiž Pernštejnské hodování. Od 10 do 18 hodin budete moct na tomto festivalu ochutnat piva z nejrůznějších pivovarů, kávy z prestižních pražíren i pokrmy nejrůznějších chutí. “Však to byli Pernštejnové, kdo do Čech i do Vídně přinesli chuť Středomoří a propagovali recepty italské a španělské kuchyně,“ připomíná ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Živo bude v Pardubicích i v neděli. Kromě Zlaté přilby mají historickým centrem města pochodovat hospodářská zvířata a jezdit kočáry i traktory. Pernštýnské a Komenského náměstí hostí Krajské dožínky. Začátek je na obou místech v 11 hodin. Celodenní oslavy sklizně a prezentaci zemědělství doplní vyhlášení vítězů soutěže MLS Pardubického kraje. Spousta lákadel čeká taky na děti. A v doprovodném programu vystoupí Pardubická 6, Sejkorky, Karel Gott revival, Česká Beseda, Markéta Konvičková i Janek Ledecký

Motoráčkem do Prachovic

Letos slavíme 140 let existence železniční tratě na trase z Přelouče do Prachovic. Proto na sobotu na této trase v Pardubickém spolku historie železniční dopravy zorganizovali speciální jízdy motorových vlaků. Z Prachovic navíc můžete pokračovat připraveným autobusem k bývalé železniční stanici ve Vápenném Podolu a do Berlovy vápenky v Třemošnici. Jízdní řád najdete na stránkách www.motoracek.cz.

Jablka po keltsku

Do Země Keltů v Nasavrkách můžete v sobotu přijít listovat mošt, vařit povidla nebo sušit křížaly. Na tomto jablkobraní se naučíte zpracovávat jablka na nejrůznější způsoby po vzoru našich předků. Akce potrvá od 10 do 17 hodin a od 11 do 15 hodin se navíc můžete těšit na vystoupení kapely Ořešák.

Noční prohlídky s Bílou paní

Na litomyšlském zámku budou v sobotu strašidla. Na speciálních nočních prohlídkách uvidíte Bílou paní, která bude pomocí svých nadpřirozených schopností zachraňovat zámek z moci pekelné. Prohlídky začínají v 18:30, 19:30 a 20:30.

O brandýském hradu a zámku

V Branskýse nad Orlicí můžete v sobotu vyrazit na přednášku profesora Františka Musila. Od 17 hodin bude u zámecké kašny mluvit o místním hradu a zámku. Od 18:30 pak na přednášku naváže hudební vystoupení orchestru Junior Dixie z Chocně.

Voňavá i chutná výstava

Výstava květin, ovoce a zeleniny je připravená od soboty do pondělí v Sokolovně v Dolní Rovni. Některé výpěstky si zájemci budou moct odnést i domů. V sobotu bude otevřeno od 9 do 18 hodin, v neděli od 9 do 17 hodin a v pondělí od 9 do 12 hodin.

Spustit audio

Související