Tipy na víkend v Pardubickém kraji: poklad ztraceného města v Chrudimi i prohlídka vodní elektrárny v Přelouči

7. březen 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zajděte na vernisáž nové výstavy do Ústí nad Orlicí, poslechněte si staré pověsti v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě nebo zažijte Staročeské ostatky ve Skořenicích.

Ve čtvrtek bude v Hernychově vile v Ústí nad Orlicí vernisáž výstavy Quido Kocián - dílo posedlé krásou. Od 17 hodin tam uvidíte desítky soch ústeckého rodáka. Součástí vernisáže bude také vystoupení jazzového hráče na kontrabas Františka Uhlíře.

Najdete poklad?

Za pokladem ztraceného města se od čtvrtka můžete vydat do Chrudimi. Výstavní sály regionálního muzea se promění v interaktivní město, kde budete řešit hlavolamy a rébusy, hrát hry a plnit úkoly. Výstava potrvá do 21. dubna.

Pověsti pro uši i zrak

Čtěte také

O pověstech Vysokomýtska si v pátek můžete přijít poslechnout do Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Od 17 do 18 hodin tam tento projekt představí kurátorka Soňa Krátká, která namluvila jedenáct starých příběhů. Výtvarnice Veronika Balcarová navíc připravila ilustrace k doplnění pro děti.

Ženy a umění

V Gočárově galerii v pardubických Automatických mlýnech bude v pátek přednáška s názvem Ženy nejsou múzy! Od 17 hodin tam uslyšíte o ženské identitě a emancipaci ve světovém i českém umění. Přednášku povede Filip Jakš.

Jak funguje vodní elektrárna

Na komentovanou prohlídku malé vodní elektrárny můžete zajít v sobotu do Přelouče. Prohlídky začnou v 9 hodin, 10:30 a 13 hodin. Svou účast dopředu nahlaste v Kulturním a informačním centru města Přelouč. Vstup je zdarma.

Kapacita sobotní komentované prohlídky elektrárny je bohužel již plně obsazena.

Průvod, zabijačka i dechovka

Ve sboru dobrovolných hasičů ve Skořenicích na sobotu připravili Staročeské ostatky. Od 10 hodin se tak můžete těšit na mini jarmark a zabijačkové hody. Slavnostní zahájení bude ve 13 hodin u obecního úřadu, odkud vyrazí průvod směrem na náves za doprovodu dechové hudby Choceňačka.

Prázdnota podle Jany Krejzové

V sobotu v Knihovním centru u Vokolků v Pardubicích začíná výstava Odkrývání prázdnoty. Uvidíte tam díla výtvarnice Jany Krejzové, která se zaměřuje na keramiku, smalt a akvarelové malby. Výstava potrvá do 21. dubna.

Sběratelé míří do Svitav

Burza filatelie a sběratelství bude v neděli ve Fabrice ve Svitavách. Prohlédnout si, koupit nebo prodat tam budete moct známky, pohlednice, mince, vyznamenání a další sběratelské předměty. Akce začne v 8 hodin.

Spustit audio

Související