Hrad Strádov obývali penězokazové. Důkazem jsou čtyřrázy

Svídnice se nachází na území chráněné krajinné oblasti Železných hor nedaleko Nasavrk. Okolní příroda proto nabízí malebné pohledy na řeku Chrudimku, skalnaté útvary a rozsáhlé lesy. Kousek od obce stojí zřícenina hradu Strádov, v kaňonu Chrudimky se každoročně pořádá Svídnický extrém. Ze Svídnice navíc pochází vyhlášená krajková keramika.

Hrad Strádov stojí v krajině Železných hor od 70. let 14. století. Prvním hradním pánem tam byl Jaroš Lacembok z Chlumu. Z hradu dnes zbyla část čtyřhranné věže a kus obvodové hradby. V předhradí se dochoval zbytek sklepa.

V polovině 15. století v období po husitských válkách na hradě sídlili penězokazové, kteří falšovali mince. „Krátce potom je hrad Strádov označován jako pustý nebo zbořený. Je možné, že právě tito falzifikátoři tu byli trnem v oku dejme tomu královské Chrudimi, a tak byla nařízena jejich likvidace,“ vysvětluje archeolog Jan Musil.

Na Strádově se v 15. století usídlili penězokazové, kteří falšovali mince

V 15. století byly hlavní peněžní jednotkou stříbrné groše. Menší hodnotu pak měly například parvy. „Na tomto hradě se našly drobné mince se čtyřrázem. Ty ale byly falešné, vyrobené pouze z měděného plechu. Groše sloužily jako zdroj stříbra, kterým se to měděné jádro potáhlo,“ pokračuje archeolog. Čtyřráz je mince s hranatým tvarem.

Ze Svídnice do Japonska

Alena Effenbergerová ve Svídnici založila autorskou dílnu. Její krajková keramika je známá po celé republice. Některé výrobky dokonce putovaly přes půl světa. „Prořezávaná koule letěla do Japonska, to je asi nejdál,“ říká Alena.

Keramice se Alena Effenbergerová věnuje už 37 let

„Dekor, na kterém jsme celou dílnu postavili, je krajka nebo krajková keramika. Jsou to vyřezávané předměty, ať už hodiny, talíře, petrolejové lampy. Dekor vyřezáváme po zavadnutí keramiky, a když se dá do bílé glazury, tak opravdu vypadá jako krajka,“ popisuje keramička.

Závod mezi skalami

Svídnici proslavil také Martin Stebel, který založil překážkový závod. Svídnický extrém vede chráněnou krajinnou oblastí Železných hor kaňonem řeky Chrudimky. Každý rok se tak do Svídnice sjedou sportovci z celé republiky a překonávají přírodní i umělé překážky. Letos je závod naplánovaný na 9. listopad.

Co je potřeba za nástroje pro výrobu krajkové keramiky a jak souvisí probošství v Práčově se Strádovem? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související