Tipy na víkend v Pardubickém kraji: procházka Po stopách Pernštejnů i masopust v Moravské Třebové

25. únor 2022, aktualizováno

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se pobavit o historii do městské galerie v Pardubicích, zapojte se do masopustního průvodu v Moravské Třebové nebo si prohlédněte staré panenky a gramofony v Regionálním muzeu v Chrudimi.

V Galerii města Pardubic bude v pátek od 18 hodin přednáška nazvaná Přepište dějiny. Spolu s dokumentaristou Martinem Gromanem a historikem Michalem Stehlíkem se tam můžete pobavit o zajímavých tématech. Řeč bude o zapomínání historických událostí, o stavění a boření pomníků a o vlivu historických postav na budování kolektivní paměti.

Za architekturou nebo Pernštejny

Ve Východočeském muzeu v Pardubicích na sobotu připravili dvě speciální prohlídky. Od 13 hodin můžete vyrazit na zhruba 1,5 hodinovou vycházku městem. Dozvíte se na ní zajímavosti o moderní architektuře a uvidíte budovy významných i méně známých tvůrců.

Po stopách Pernštejnů se můžete vydat v sobotu od 14 hodin. Na této přibližně hodinové procházce Pardubicemi průvodce návštěvníky provede kolem zámku, staré radnice, Císařského mlýnu a dalších zajímavých staveb. Na obě prohlídky je potřeba předem rezervovat místo. Kontakt najdete na webu muzea.

Do Chocně nebo Moravské Třebové?

Na choceňském Tyršově náměstí v sobotu bude masopust. Od 9 hodin se tam můžete těšit na zajímavé masky, zabijačkové pochoutky i hudební vystoupení skupiny Choceňačka.

Od 15 hodin začíná masopust také v Moravské Třebové. Účastníci v nejrůznějších maskách půjdou v průvodu od budovy charity kolem muzea, domova pro seniory, Mateřského centra Krůček až na nádvoří zámku. Tam budou trhy s tradičními dobrotami.

Výstava starobylých předmětů

V Regionálním muzeu v Chrudimi můžete navštívit výstavu Na kolech radosti. Uvidíte na ní staré kočárky, panenky, gramofony, fotoaparáty a další starobylé předměty ze sbírky Vandy Rektorisové a Michala Klokočníka. Výstava potrvá do příští neděle a je přístupná každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Spustit audio

Související