Tipy na víkend v Pardubickém kraji: prohlídka hřebčína v Kladrubech nebo svatební veletrh v Pardubicích

1. únor 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zúčastněte se smetanovského bálu v Litomyšli, zajděte na ornitologickou vycházku v okolí Stéblové nebo zažijte masopust v Orlickém Záhoří.

V Národním hřebčíně Kladruby nad Labem a Slatiňany od pátku do neděle připravili mimořádné prohlídky. V obou hřebčínech budou veřejnosti přístupné stáje. V Kladrubech nad Labem navíc budete moct navštívit zámek a historickou kočárovnu. Prohlídky začnou každou celou hodinu od 10 do 15 hodin.

Smetanovský bál

Na oslavu 200. výročí od narození Bedřicha Smetany v Litomyšli připravili slavnostní bál. Začne v sobotu v 19 hodin ve Smetanově domě. Těšit se můžete na předtančení sólistů Baletu Národního divadla i na hudební doprovod Filharmonie Hradec Králové a Pilsner Jazz Band.

Šaty, dorty i prstýnky

Svatební veletrh je na víkend naplánovaný v budově ČSOB Pojišťovny na Masarykově náměstí v Pardubicích. Program nabídne přehlídky svatebních šatů, taneční a hudební vystoupení, povídání o slavnostních ceremoniích a mnoho dalšího. Podrobnosti najdete na stránkách www.svatebni-veletrh-pardubice.cz.

Na výlet s dalekohledem

Na ornitologickou vycházku se můžete vydat v sobotu k písníkům Oplatil a Čeperka. Účastníci budou pozorovat, určovat a sčítat vodní ptáky. Sraz je v 8:30 před nádražím ve Stéblové.

Masopust: Orlické Záhoří, Jeníkov

V Orlickém Záhoří bude v sobotu masopustní veselí a bál. Průvod vyrazí ve 13 hodin z parkoviště v centru obce a bude procházet ulicemi až do 17 hodin. Od 19 hodin je pak naplánovaný bál v Orlickohorském centru.

Masopustní masky uvidíte také v Jeníkově. V sobotu bude obcí od 7 hodin procházet laufr, slaměný, ras s kobylou a další. Odpoledne dojde k obřadní porážce kobyly, po které bude následovat veselý tanec všech masek.

Zelňáky a Karel IV.

V neděli v Městském muzeu a galerii Polička začíná výstava Vzhůru do středověku. Seznámíte se na ní s každodenním životem našich předků. Na vernisáž od 16 hodin přijede Karel IV. s družinou. Poté budou účastníci ochutnávat středověké dobroty, jako jsou placky, zelňáky, kaše nebo zvěřina.

Spustit audio

Související