Rohačky, vlčky nebo rejdovačky. Sáňky jsou v kurzu v každé době

31. leden 2024

Na saních většina z nás jezdila v dětství a někteří na nich od té doby neseděli. To je škoda. V jízdě na historických saních nadšenci soutěží i dnes a v Krkonoších jsou sáňkařské dráhy pro veřejnost.

„Vlčky, to byly takové sportovní sáňky, lidé na tom stáli a odstrkovali se jednou nohou. Vlčky připomínají tak trochu koloběžku,“ popisuje Danka Šárková - autorka knihy o krkonošských tradicích Krkonoše, seznamte se.

Rohačky jsou krkonošskou specialitou

Rohačky jsou jiným typem saní, než sportovní vlčky nebo rejdovačky. Rohačky si přivezli první osadníci Krkonoš z alpských zemí. Jsou to saně, které se používaly k hospodářským účelům, například se na nich stahovalo seno nebo dřevo z hřebenů hor do údolí.

Rejdovačky pamětníci znají. Tyto sportovní sáňky byly k vidění ještě v 60. a 70. letech minulého století a používaly se při speciálních závodech.

Sportovní saně

Danka Šárková je autorkou knih s krkonošskou tematikou. Píše pohádkové knížky pro děti, je také autorkou tradiční Krkonošské kuchařky a nově se stala členkou Jilemského spolku paní a dívek, který oživuje především prvorepublikové tradice v Krkonoších.

„Teď v neděli byla na Pomezních boudách nahoře u kostela soutěž ve sjezdu na rohačkách.  Krakonoš nám poslal nádherné počasí. Závodníci vozili pytle sena na rohačkách, pilou řezali dřevo, k tomu hrála kapela a my jsme se tam pohybovali v dobových prvorepublikových kostýmech,“ popisuje Šárková.

Vyzkoušejte sáňkařské dráhy

„Skvěle zasáňkovat si můžete na Černé hoře i ve Špindlerově Mlýně ze Špindlerovky. Obě dráhy jsem zkoušela a byla to velká legrace. Doporučuju určitě sáňky z půjčovny, nikoliv ty historické,“ usmívá se Danka Šárková.

Sáňkařská cesta vede z Černé hory po Zvonkové cestě do Janských Lázní, a to v místech, kde se jezdilo na rohačkách už za první republiky. Rohačky měly zvonečky, proto také název Zvonková cesta. Dráha vede krásnou krajinou a je dlouhá tři a půl kilometru. Sáňky si můžete půjčit na dolní stanici lanovky.

Nejdelší osvětlená sáňkařská dráha u nás je ve Špindlerově Mlýně. Jízdenky lze zakoupit na náměstí u stanoviště autobusů sáňkařské dráhy. Autobusy vyráží na start každou hodinu, v případě zájmu i častěji. Sáňky si můžete na startu zapůjčit.

Spustit audio

Související