Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Rak&Rak na Karlštejně a Pernštejnské hodování na pardubickém zámku

24. září 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte na koncert skupiny Rak&Rak na zámek Karlštejn, projeďte se letos naposled po mladějovské úzkokolejce nebo si užijte pernštejnské hody v Pardubicích.

V pátek a sobotu můžete přijet na lovecký zámek Karlštejn v obci Svratouch. V pátek od 19 hodin a v sobotu od 16:30 a poté od 19:30 tam totiž bude mít koncert duo Rak&Rak. Součástí akce bude i výstava fotografií.

Poslední jízdy mladějovskou úzkokolejkou

V sobotu bude letos poslední možnost svézt se po úzkokolejce v Mladějově na Moravě. Od 9 do 15 hodin budou jezdit vlaky směrem na Hřebeč. Organizátoři k poslednímu provoznímu dni úzkokolejky v sezóně připravili i doprovodný program. O něm budou informovat na facebookové události s názvem Den mladějovské železnice.

Mime Fest v Poličce

V Poličce můžete do soboty navštívit mezinárodní festival mimického divadla. Uvidíte tam nejrůznější představení, na sobotu je od 15 hodin naplánovaná hra Divočiny. Ve 20:30 pak bude mít vystoupení skupina Paní věší prádlo.

Miřenka Čechová, Radim Vizváry: Robot Radius, Laterna magika

Pardubická pouť i dožínky

V sobotu bude v Pardubicích Staročeská polabinská pouť. Od 8 hodin návštěvníci v parku Jiřího Srbka uslyší nejrůznější vystoupení. Zahrají třeba skupiny Šlapeto a Nebe. Večer nebude chybět ani ohňostroj.

Na pardubickém Pernštýnském náměstí můžete v neděli navštívit Krajské dožínky. Od 11 do 20 hodin tam budou návštěvníci oslavovat Den zemědělců, potravinářů a venkova Pardubického kraje. Uslyšíte vystoupení skupin Pernštejnka, YO YO Band, Žalman nebo Olgy Lounové. Od 11 do 18 hodin navíc uvidíte na Komenského náměstí prezentaci odborných škol, tradic, řemesel a zvířat.

Pernštejnské hodování na zámku

Vonět to o víkendu bude i na pardubickém zámku. První ročník Food festivalu Pernštejnské hodování spojí moderní gastronomii a pernštejnskou kuchyni najednom místě. Prodejci uvaří, usmaží i upečou dobroty jak podle dobových receptů, tak podle současných trendů. Na své si přijdou milovníci masa, sladkých dezertů i vegetariánské kuchyně. Ochutnat na zámek můžete přijít v sobotuod 10 do 18 hodin.

Sobota ve znamení knih

Svatováclavský knižní den bude v sobotu v kulturním domě v Orlickém Podhůří - Říčkách. Program začne v 15 hodin mší. Od 16 hodin bude beseda s autory knihy Mariánský sloup v Praze. Až do večera se pak budete moct seznámit s knihami Šéfkuchařův deník, Vykročení ze stínu nebo Dvě na cestě.

Muzejní víkend na Králicku

Po celý víkend prodlouží provozovatelé všech muzeí v Králické pevnostní oblasti otevírací dobu. V některých muzeích uvidíte průvodce v dobových uniformách s výzbrojí. Na tvrzích Bouda a Hůrka můžete navštívit speciální prohlídkové okruhy.

S mapou za burčákem

Netradiční stopovanou si můžete zahrát v Chocni. V sobotu tam totiž bude Túr De Burčák. V areálu staré mlékárny dostanete mapu s jednotlivými stanovišti, na kterých vám obsluha nalije burčák. Organizátoři upozorňují, že není nejdůležitější dorazit do cíle jako první, ale užít si příjemné odpoledne.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.