Smí se při pantomimě mluvit? Polička hostí tradiční Mime Fest

21. září 2021

Tohle město má pro mimické umění slabost. Vyrostla tam už celá generace diváků, která dokáže vyprodat místní Tylův dům. Jubilejní desátý ročník mezinárodního festivalu pantomimy potrvá od středy 22. do soboty 25. září.

„Významná část festivalu je tradičně edukativní. Zaměřuje se na podporu a inovaci mimického umění prostřednictvím workshopů. Přijíždějí na ně účastníci z celého světa. Každý den hrajeme dvě představení – jedno v Tylově domě a druhé v Divadelním klubu Polička,“ popisuje za organizátory Eliška Doubková.

Nejenom slepice a slupka

Založení Mime Festu ovlivnil legendární Boris Hybner, který před lety v Poličce hrál etudy se svými studenty. „Mezi jeho žáky patřil i Radim Vizváry, který od třinácti let v Poličce žije. Boris tenkrát navrhnul, aby Radim se svou sestrou Petrou vytvořili celý festival.“

Miřenka Čechová, Radim Vizváry: Robot Radius, Laterna magika

V té době pantomimu podle Doubkové většina lidí vnímala ve stylu Jaroslava Čejky a jeho slepice, případně člověka s bílou tváří, který uklouzne po slupce od banánu. „Radim ale chtěl ukázat, že mimické umění jako takové má obrovský přesah. Je to třeba oblíbený nový cirkus, tanec, dokonce se v pantomimě dá i mluvit.“

Pro mezinárodní festival je v aktuální covidové době rozhodně úspěchem, že se vůbec může uskutečnit. „Loni byl vyloženě česko-slovenský a ani letos zatím není prostor na nějaký velký rozlet. Přesto nás čeká třeba španělský klaun Carlo Mô anebo německo-švýcarské duo Felix Baumann a Sean Henderson. Jedním z vrcholů bude Laterna magika Národního divadla s novým představením Zázrak (s)tvoření.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související